Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge marcată anual la data de 14 iunieeste prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumii donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb. 

Cu acest prilej  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova pentru contribuție la salvarea de vieți omenești prin donarea voluntară de plasma convalescentă în situația de pandemie provocată de COVID-19 ,,Sânge sigur pentru  toți”  au fost decernați cu diplome trei cetățeni din raionul Fălești.

Diplomele au fost înmânate  de către Nicolae CAZACU, șef adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat la data de 15 iunie curent.  

Sângele este o resursă importantă, atât pentru tratamentele planifiсate, сât şi pentru intervenţiile de urgenţă. Aсesta ajută paсienţii сare suferă de probleme de sănătate сe le pun viaţa periсol, asigurând o existenţă mai îndelungată şi o сalitate superioară a vieţii.

Cu toate că scopul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze, obiectivul zilei este nu neapărat de a atrage un număr mare de donatori în acea zi, cât de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă, decât aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieţi.

Amintim că prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud

Ziua mondială a donatorilor de sânge este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate publică, marcate de Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu Ziua Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua mondială fără tutun, Ziua mondială a malariei, Ziua Mondială a Hepatitei și Ziua mondială de combatere a SIDA.

Această zi a fost înființată în urma succesului de care s-a bucurat Ziua Mondială a Sănătății din anul 2000, ce a avut ca temă importanța donării de sânge și s-a desfășurat sub sloganul "Sângele salvează vieți".