Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Sărbătoarea Câmpenească „În ospeție la Movila Măgura” își are începutul în anul 2015, inițiatorul fiind primarul comunei Negurenii Vechi din raionul Ungheni dl Ion Rîbacu. Această manifestare cu anii ia amploare și devine deja tradițională, în anul curent la 14 iulie desfășurându-se cea de-a V-a ediție. Din an în an activitatea adună tot mai multă lume, colective artistice de amatori din cele trei raioane învecinate – Ungheni, Fălești și Sîngerei, sunt vernisate expoziții diverse ale meșterilor populari cu etalarea unor piese inedite de toate genurile, inclusiv și cu bucate tradiționale. Ediția din anul curent a fost dedicată portului popular, astfel sărbătoarea a început cu o paradă a portului popular în jurul Movilei, participanții deplasându-se pe jos și în căruțe trase de cai frumoși, împodobiți cu prosoape și covoare țesute de mâinile moldovencelor de prin părțile locului. 

 

  Cei prezenți au fost salutați de conducerea celor trei raioane în persoana președintelui raionului Fălești dl Viorel Babii, a vicepreședintelui raionului Sângerei dl Mihai Bîrsan și a șefei Direcției Cultură Ungheni dna Maria Bolotovici, care au îndemnat publicul să savureze din plin farmecul acestei frumoasei sărbători de promovare a tezaurului folcloric, a tradițiilor și obiceiurilor de la vatra strămoșească. În continuare publicul au apreciat prin aplauze măiestria artistică a 16 formații folclorice, 6 ansambluri de dansuri, au vizionat expozițiile etalate de 10 primării, toate fiind menționate de organizatori cu diplome de gratitudine și trofeul-suvenir al sărbătorii. Un gest frumos a venit și din partea primarului Ciolacu Nou, care a înmânat tuturor pâine coaptă (2 hulubași) și câte un suvenir confecționat de specialiștii instituțiilor de cultură. 
Spre sfârșitul manifestării interpreții profesioniști Constantin Rotaru, Nicolae Paliț, Victoria Lungu, Natalia Munteanu și Geta Burlacu au încununat evenimentul cu adevărate perle folclorice, creând o atmosferă de sărbătoare pentru publicul numeros, care s-a încins cu mare pasiune până seara la hore și sârbe moldovenești.

  Menționăm, că organizatorii sărbătorii au fost primăriile Sărata Veche, Făleștii Noi, Pietrosu, Ciolacu Nou, Catranîc, Ișcalău, Bocani (raionul Fălești), Negurenii Vechi, Măgurele, Bursuceni, Florițcaia Nouă (raionul Ungheni), Coșcodeni și Chișcăreni (raionul Sîngerei).

Galerie foto