Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

În comuna Risipeni, raionul Fălești, sunt în desfășurare lucrările pentru construcția a 21,815 km de apeduct. Astfel, în mai puțin de 2 ani, aproximativ 2200 de locuitori ai satelor Risipeni și Bocșa ar putea beneficia de apă potabilă la robinete, utilizând tehnologii prietenoase mediului.

Lucrările de construcție a apeductului se desfășoară în cadrul proiectului „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală”, înaintat de Primăria Risipeni la cel de-al 2-lea Apel de propuneri de proiecte, lansat și organizat, în 2012, de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

În acest context, luni, 14 iulie a.c., ADR Nord a organizat, în incinta Primăriei Risipeni, o ședință de coordonare a proiectului. În cadrul ședinței, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și președintele raionului Fălești, Valeriu Muduc, au subliniat importanța colaborării dintre toate serviciile desconcentrate cu Primăria Risipeni și operatorul economic.

„După realizarea proiectului, locuitorii comunei Risipeni vor beneficia de servicii de calitate, la standarde europene, în ceea ce priveşte furnizarea apei potabile”, a precizat directorul Ion Bodrug.

„Este un proiect foarte important pentru locuitorii comunei Risipeni. Lipsa reţelelor de apă şi canalizare este cea mai mare problemă pe care o are în prezent comuna Risipeni. Realizarea cu succes a acestui proiect ne dă garanția că vom avea apă potabilă la robinete”, afirmă primarul de Risipeni, Gheorghe Rusu.

După ședința organizată în incinta Primăriei Risipeni, membrii grupului de lucru s-au deplasat în teren, pentru a se documenta în privința executării lucrărilor.

În afară de cei 21,815 km de apeduct construit, în cadrul proiectului va fi construită și o staţie de tratare a apei potabile. La apeduct vor avea acces circa 680 de gospodării, 7 instituţii publice şi 12 agenţi economici. Totodată, va fi creată o întreprindere de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apă, iar 2 persoane vor fi instruite în domeniul gestionării întreprinderii create.

Valoarea totală estimativă a proiectului „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală” este de 30 513 490 de lei, oferiți de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 3 milioane de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate până la finele anului curent.

Construcția rețelelor de canalizare și a stației de epurare va fi obiectivul unui alt proiect al Primăriei Risipeni. Acest proiect urmează să obțină finanțare prin intermediul Fondului Ecologic Național.

Menționăm că apa din râul Prut va ajunge în comuna Risipeni după ce va fi realizat proiectul „Finalizarea apeductului Prut-Fălești, premise pentru asigurarea cu apă potabilă a 75 de localități din Regiunea de Dezvoltare Nord”, în valoare totală de 14 585 000 de lei, oferiți de FNDR. Lucrările de finalizare a apeductului Prut-Fălești vor demara în scurt timp.

Acum 2 ani, ADR Nord a realizat în orașul Fălești proiectul„Alimentarea orașului Fălești cu apă din râul Prut”, în valoare totală de 18 775 310 de lei, din care 11 375 310 de lei din sursele FNDR. Și acest proiect, în cadrul căruia s-a construit o stație de tratare a apei, face parte din seria de proiecte al căror principal obiectiv este să asigure locuitorii raionului Fălești cu apă potabilă.

În raionul Fălești este cea mai gravă situaţie din Regiunea de Dezvoltare Nord în privința calității apei potabile. Apa din majoritatea fântânilor de mină conţine fluor ce depăşeşte de 2-3 ori limitele admise de normele sanitare. În satul Risipeni, de exemplu, nu sunt rezerve suficiente de apă nici în fântânile de mină, locuitorii fiind nevoiţi să se deplaseze la distanţe mari pentru a transporta apă potabilă.

 

Sursa : http://adrnord.md/