Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  La 26 aprilie se împlinesc 33 ani de la catastrofa nucleară produsă la aceeași dată în 1986. Cu acest prilej,  la 25 aprilie curent, conducerea raionului a organizat un miting de  comemorare a victimelor  acelei tragedii, la care au participat  Domnul Viorel BABII, președintele  raionului, Domnii Vladimir TĂBÎRȚĂ,  Roman RADU, vicepreședinți ai raionului, Domnul  Vladimir RUSU , primarul orașului Fălești. Cu un discurs pentru  cei prezenți la eveniment a venit Domnul Viorel BABII, președintele raionului la care a menționat despre consecințele unuia dintre cele mai  mari catastrofe nucleare din secolul al XX-lea asupra sănătății populației și a mediului înconjurător, care a fost  devastator. La eveniment au participat Doamna Maria BURLACU, văduvă a participantului la lichidarea  consecinței  catastrofei și Domnul  Gheorghe BAXAN, președintele organizației teritoriale a participanților la lichidarea  consecinței  catastrofei de la Cernobîl.

  La lichidarea consecinţelor avariei nucleare de la Cernobîl au participat 3550 de cetăţeni ai Republicii Moldova, dintre care 1003 au decedat, iar peste 2.000 se află sub supraveghere medicală. Majoritatea persoanelor sînt din zona de centru a Republicii Moldova (60,6%), din cea de nord – 24,2%, sud – 15,2%. „Lichidatorii” din Moldova s-au aflat la Cernobîl în medie 62 zile, iar din raionul nostru au fost trimiși la Cernobîl 40 de persoane, dintre care 12 au decedat.

 

 La moment  la evidență  sunt 23 participanți și 9 văduve.

  Mitingul a luat sfîrșit cu depuneri de flori la Aleea Eroilor din orașul Fălești. Pentru  participanții care a manifestat  eroism și spirit de sacrificiu care au riscat cu propria viață și pentru cei care nu mai sunt printre noi, Consiliul raional a organizat o masă de pomenire.

Galerie foto