Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  La 13 februarie curent, în sala de ședințe a Consiliului raional s-a desfășurat întrunirea de lucru cu producătorii agricoli din raion cu invitația colaboratorilor științifici ai ICȘC,,Selecția”, reprezentanți a ST Bălți din cadrul AIPA, reprezentanți ai mai multor firme și companii, prestatori de servicii în domeniul agrar.

  Cu un mesaj de salut a venit Domnul Vladimir Tăbîrță, vicepreședintele raionului, care a prezentat invitații întrunirii și chestiunile care au fost incluse în agenda.

  Domnul Mihail Vronschin, academician, doctor habilitat în științe a prezentat o informație privind starea fitosanitară a culturilor cerealiere și rapiță începănd cu perioada din toamnă și pînă în prezent, sistemele integrate de măsuri pentru protecția culturilor de cîmp, schimbările mediului climatic și influența acestora la productivitatea culturilor agricole.

  Domnul Alexei Postolachi, colaborator științific  la institutul de cercetări în  domeniul culturilor de cîmp,,Selecția”, doctor în  științe a informat participanții despre potențialul adaptiv al soiurilor de grîu de toamnă de selecție autohtonă   și starea culturilor cerealiere de toamnă reeșind din condițiile toamnă-iarnă 2018-2019.

  Domnul Vasile Gușan specialist principal a Secției teritoriale Bălți din cadrul AIPA a relatat despre lansarea primirii dosarelor pentru acordarea sprijinului financiar,  și a unor modificări în regulamentul cu privire la subvenționarea producătorilor agricoli în anul 2019. A fost menționat , că în anul 2018 au fost primite 200 de dosare din raionul Fălești pentru solicitartea a 24 mln lei, dintre care la moment au fost acceptate 17 mln lei, iar restul sumei va fi achitată în decursul următoarelor 2 luni.

  Cu diverse oferte și programe de creditatre a sectorului agrar au venit în fața invitaților conducătorii și reprezenanții băncilor Moldova Agroindbank (Doamna Tamara Dorogoi), Victoriabank (Doamna Valentina Dumitrașco) şi Mobiasbank (Domnul Dumitru Gherghelegiu).

  La finele întrunirii participanții au fost informați despre ofertele companiilor prestatoare de servicii de aprovizionare a gospodăriilor  agricole  cu bunuri  agricole  necesare în procesul de producere.

  AgroMotor:   aprovizionarea gospodăriilor agricole cu tehnică și inventar agricol, Leonid  Toderică, manager pe vînzări,
  Balto-Comerț:   aprovizionarea    g/a  cu: rulmenți, garniture,diverse piese de schimb,  Valeriu  Cojocari
  Elit-tehnica:  aprovizionarea cu tehnică  și inventar agricol. Petru  Bordan.
  Bioprotect:  aprovizionarea  g/a  cu  pesticide,îngrășăminte  minerale,semințe  și  alte  bunuri.
  Wettrade:  reprezentant  Vasile  Rotaru
  Imexagro:reprezentant  Alcaz  Gheorghe
  Marico-Co: reprezentant  Dumitrița  Zinovii
  Elitagrotehnologie:  reprezentant  Grigorii   Margină
  Invent-Agro:  reprezentant   Sergiu  Moruz

Galerie foto