Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

La 28 iunie curent a avut loc ceremonia de închidere a Proiectului Fondului de Încredere NATO/PpP multi-annual privind distrugerea pesticidelor și produselor chimice periculoase din Republica Moldova, care s-a desfășurat la Depozitul Central Regional din s. Alexăndreni, raionul Sîngerei.

 La eveniment au fost prezenți Primul ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip, oficialii de rang înalt NATO, Ministrul Apărării, dl Eugen Sturza, membrii Corpului Diplomatic acreditat în Republica Moldova, Președinții de raioane, reprezentații Ministerului Apărării, autorităților publice locale.

 În discursul său prim-ministrul Pavel Filip a subliniat importanța acestui proiect pentru păstrarea unui mediu ambient sănătos, menționând că de-a lungul timpului primăriile celor 400 de localități în care existau depozite de pesticide semnalau un număr în creștere de afecțiuni în aceste zone. 

Totodată premierul a accentuat că realizarea cu succes a proiectului demonstrează eficiența cooperării Republicii Moldova cu NATO, inclusive pe dimensiunea securității ecologice.

 Președintele raionului Fălești, Doamna Iraida Bînzari, fiind prezentă la ceremonia de  închidere, a ținut un discurs notificând efectele distrugătoare ale utilizării pesticidelor atît pentru om cît și pentru agricultura în ansamblu. Dumneaei a menționat că Republica Moldova a fost poligon de experimentare a pesticidelor. Gospodăriile raionului Fălești servind drept un asemenea poligon unde cantitatea pesticidelor utilizate la ha era cea mai înaltă în țară.

 Din numele tuturor raioanelor beneficiare ale acestui proiect Doamna președinte a raionului a mulțumit tuturor celor implicați în proiect , statelor membre și partenere NATO, Agenției NATO pentru suport și achiziție, României în calitate de Națiune–Lider, Ministerului Apărării, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale  și Mediului, Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale a Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Academiei de Științe a Republicii Moldova.

 La  finele activității, primul ministru Pavel Filip, cât și Ministrul Apărării Eugen Sturza au înmânat diplome și distincții la șase soldați ai armatei naționale care au fost nemijlocit implicați în activitatea de cântărire, reambalare și încărcare a deșeurilor solide, dar și ambasadorilor țărilor care au contribuit la realizarea acestui proiect: România, Polonia, Lituania, Italia, Turcia și Estonia.

Galerie foto