Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 În raionul Fălești, la data de 22 iunie curent a avut loc în premieră ședința comună a Guvernului Republicii Moldova și a Administrației publice locale din raionul Fălești. În sala Palatului raional de Cultură, unde s-a desfășurat ședința, au fost prezenți Prim – ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, membrii cabinetului de miniștri, secretarii de stat ai ministerelor, reprezentanții administrației publice locale, a serviciilor desconcentrate, agenți economici și societatea civilă.

 Ședința a fost deschisă de președintele raionului , Iraida Bînzari, care a prezentat o informație generală despre raion, realizările din ultimii ani , cît și perspectivele de dezvoltare pe viitor. Totodată au fost enumerate principalele probleme care necesită o implicare active.

 Prim – ministrul, Pavel Filip a prezentat principalele direcții de activitate ale guvernului orientate spre stabilizarea situației economice din țară și deblocarea finanțării externe, în prezent, autoritățile sunt concentrate pe promovarea reformelor și a proiectelor de modernizare a țării. În acest sens, premierul a  evidenţiat reforma administraţiei publice centrale, lansată pentru sporirea eficienţei instituţiilor statului și reformele inițiate pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, care au generat creșterea economică, oferind statului posibilitatea de face investiții sociale.

 În cadrul ședinței, s-a discutat și despre proiectul „Drumuri bune pentru Moldova”, lansat anul acesta de Guvern. În cadrul acestui program, raionul Fălești va beneficia de repararea a peste 35 km de drumuri naționale și locale, valoarea totală a lucrărilor fiind de peste 41 milioane de lei.

 Publicul prezent în sală s-a dovedit a fi foarte activ, adresînd multiple întrebări către reprezentanții administrației publice centrale. Printre acestea au fost menţionate: nivelul scăzut de salarizare în sectorul bugetar, care generează deficit de cadre în instituţiile publice, reconstrucția apeductului din raion, dezvoltarea agriculturii, taxele locale, finanțarea insuficientă a instituțiilor de învățământ, asistența socială și necesitatea achiziționării  echipamentelor moderne pentru instituțiile medicale. Totodată, unii primari au solicitat ca programul „Drumuri bune pentru Moldova” să fie extins și pentru anii următori.

 Membrii Cabinetului de miniștrii au răspuns la numeroase întrebări adresate, potrivit domeniilor de competență, menționând acțiunile care urmează fi întreprinse în continuare pentru îmbunătățirea situației în domeniul educației, al sănătății și al asistenței sociale. În ceea ce privește problema apeductului din Fălești, premierul a precizat că acest subiect este în atenția Executivului și că în discuții cu Ministerul Finanțelor s-a examinat posibilitatea alocării resurselor financiare necesare în acest sens.

 După ședință reprezentanții guvernului s-au deplasat în primăriile raionului pentru a se familiariza cu problemele existente dar și a discuta direct cu cetățenii din localități.

 Totodată premierul Pavel Filip și conducătorii instituţiilor publice cheie în administrarea mediului de afaceri  au avut astăzi o întrevedere cu antreprenorii din raionul Fălești. Discuțiile s-au axat pe situația mediului de business din regiune, impedimentele pe care le întâlnesc întreprinzătorii și posibilitățile de facilitare în continuare a activității acestora.

 Prim - ministrul s-a mai referit la modificările operate în Codul muncii, cu scopul de a crea condiții mai flexibile de angajare și concediere, precum şi la măsurile întreprinse pentru fortificarea sistemului bancar. Totodată a vorbit şi despre îmbunătățirea situației în sectorul agricol.

 Agenții economici au mulțumit pentru posibilitatea de a avea discuții sincere și constructive și au vorbit despre problemele din activitatea lor.  Printre acestea au fost menționate lipsa transparenţei în stabilirea taxelor locale, dificultăţile în sistemul de achiziţii publice, piața internă de desfacere limitată, dar şi problemele în autorizarea activității carierelor.

 Premierul Pavel Filip a menționat că problemele agenţilor economici vor fi examinate minuţios de către ministerele şi comisiile guvernamentale de profil, inclusiv în cadrul Consiliului economic pe lângă prim-ministru, pentru identificarea soluțiilor optime.

 În cadrul deplasării în teritoriul raionului Fălești premierul Pavel Filip a vizitat Întreprinderea cu capital străin „Sammy Cablaggi” din raionul Fălești, specializată în producția cablajelor electrice pentru automobile. Prim-ministrul a vizitat hala de producție și a vorbit cu lucrătorii fabricii despre condițiile de muncă și nivelul de salarizare.

Galerie foto