Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 Ziua de 9 mai anual aduce în sufletele noastre un sacru sentiment de mândrie pentru cei care au nimicit, în pîrjoliștea războiului, înfricoșătoarea fiară fascistă. E un sentiment pe care îl purtăm în suflet în fiecare zi, dar care devine mai pronunțat anume de 9 mai, cînd ne dăm întâlnirea cu veteranii războiului, acei care ne-au adus Libertatea și Independența, pentru a le exprima recunoștința profundă, celor vii și celor morți, pentru traiul nostru liber, pentru viitorul generațiilor.

 Amploarea evenimentului prilejuit de triumful Marii Victorii asupra fascismului confirmă persuasiv, că nimeni nu e uitat și nimic nu se uită.  Memoria acelei perioade dramatice este întipărită nu doar în paginile de istorie, ci și în soarta multor familii, în inimile buneilor și străbuneilor noștri, în sclipirile focului veșnic, dar și în sufletele tuturor celor care înțeleg tragedia acestor vremuri. Pentru noi sânt importante nu doar memoria acelor ani, ci și lecțiile dure, scrise cu sânge pe care le-a oferit întregii omeniri cel de-al doilea Război Mondial.

 La Fălești aniversarea a 73-a a Zilei Victoriei a fost marcată printr-un miting de comemorare desfășurat la Complexul Memorial la care au participat conducerea raionului și a primăriei orașului, consilieri raionali și locali, funcționarii instituțiilor publice, colaboratorii inspectoratului de poliție, reprezentanții instituțiilor de învățământ, locuitorii și oaspeții orașului.

 Deși rândurile veteranilor s-au rărit simțitor , prezenții fiind la miting Cușnir Serghei și Mihail Mihalciuc, veteran ai Marelui război pentru apărarea patriei,  prezența cetățenilor a dat dovadă de importanța acestei Victorii a libertății. Ea este percepută nu doar ca un eveniment istoric epocal, dar și ca principala premiză a întregii noastre vieți de astăzi , o convingătoare motivare a faptului că bunăstarea și prosperarea nu se pot realiza într-o lume sfâșiată de războaie.

 Conducerea raionului și a orașului, veterani au rostit discursuri în fața celor prezenți. În luarea sa de cuvânt președintele raionului Dna Iraida a adus sincere mulțumiri veteranilor pentru jertfa adusă în numele păcii și libertății dorindu-le sănătate și împlinire sufleteasca, deasemenea a lansat îndemnul ca fiecare din noi să nu uite de acel calvar al războiului, de lacrimile de durere ale mamelor, soțiilor, rudelor celor căzuți pentru instaurarea păcii și libertății .

 Prezența focului veșnic, minuta de reculegere, salvele trase pentru comemorarea celor căzuți, garda de onoare au sporit intensitatea emoțiilor. Ziua de 9 mai rămâne a consolida societatea pentru a păstra memoria care este cea mai bună calitate a omului . Firul memoriei trebuie să lege trecutul, prezentul și viitorul.

 Slăvită rămâne fapta nemuritoare a celor care ne-au adus libertatea.

Galerie foto