Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 Limba este elementul principal de identitate națională și merită laurii cuveniți. Oriunde ne-am afla în lume, limba noastră înseamnă pentru fiecare dintre noi, acasă. Avem datoria să celebrăm tezaurul culturii noastre și să transmitem mai departe această moştenire.

 La Fălești sărbătoarea națională Limba Noastră a fost consemnată  print-un șir de evoluări  a elevilor gimnaziilor Ion Creangă or. Fălești, E. Coșeriu, s. Catranîc. În platoul din fața monumentului lui Mihai Eminescu s-au adunat toți cei care au venit să aducă omagiu limbii materne,dar și celor care au luptat să mențină vie esența poporului nostru, să valorifice și să transmită bogatul patrimoniu cultural al neamului. Lă sărbătoare au fost prezenți conducerea raionului, colaboratorii Consiliului raional, serviciilor desconcentrate, profesorii și elevii liceelor.

 Cu un mesaj de felicitare către cei prezenți a venit doamna Iraida Bînzari, președintele raionului, făcând un apel către toți cetățenii ca, prin tot ce fac zi de zi la locurile de muncă, să sporească valorile naționale și general-umane, să contribuie direct la creșterea conștiinței naționale și ,  mai ales,  să vorbească corect și cursiv limba maternă.

 Șeful DGE Fălești, Silvia Matasî, în luarea sa de cuvânt a menționat succesele obținute de basarabeni din 1989 până în 2017 ( scrierea în grafia latină, corectitudinea exprimării, recunoașterea istoriei, promovarea datinilor și tradițiilor...) și a invitat publicul la lectură și la muncă intelectuală asiduă, subliniind faptul că un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții.

 Totodată în cadrul sărbătorii doamna președinte a înmânat directorilor instituțiilor de învățământ cheile a 8 microbuze școlare , donate de Guvernul României. Astfel noile microbuze confortabile și destinate transportului în siguranță al elevilor vor deservi Gimnaziul ” V. Alecsandri”, Scumpia, Gimnaziul Făleștii Noi, Gimnaziul Ciolacu Nou, Gimnaziul Bocani, Gimnaziul Egorovca, Gimnaziul Pompa, Gimnaziul ” Sergiu Moraru”, Obreja Veche.

Galerie foto