Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Anual, a devenit o tradiţie de a organiza “Săptămîna Mobilităţii Europene”. Este o oportunitate a autorităţilor locale de a introduce şi de a promova măsuri durabile de transport şi de a invita cetăţenii să atragă atenţia asupra necesităţii de a proteja mediul înconjurător, deoarece asistăm la o creştere constantă a numărului de autovehicule şi a traficului în oraş, ceea ce duce la degradarea vieţii cetăţenilor.

Scopul campaniei constă în a promova formele alternative de transport ecologic şi de a sublinia faptul că mobilitatea sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraşe, este benefică pentru sănătatea noastră, ajută la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi desigur la protecția mediului înconjurător. Cum afirma (Marshall McLuhan): “Mașina a devenit un articol de îmbrăcăminte fără de care ne simțim nesiguri, dezgoliți și incompleți”. Dar oare putem rezista fără să-l utilizăm?

În acest scop, în perioada 19-25 septembrie, 2016, Inspecția Ecologică Fălești, a organizat un șir de manifestări consacrate “Săptămînii Mobilității Europene”, și anume:

- ore ecologice pe tema “Calitatea aerului atmosferic  și sursele mobile de poluare”;

- publicarea articolelor cu aceeași tematică în ziarul raional “Patria Mea”;

- a avut locul interviul cu privire la “Săptămîna Mobilității Europene” la radioul local Fălești.

- la stațiile de testare tehnică a mijloacelor de transport: SRL „TEHTEST -VIB” Făleștii Noi și SRL ,,AutoPlaiTestare” Fălești str. Ungheni 5, s-a monitorizat respectarea standardelor naționale in domeniul poluării aerului atmosferic cu substanțe nocive și diminuarea scurgerilor de lubrifiant, cu participarea : Lilia Osoianu- reprezentanta Guvernului în teritoriu; Cristina Mocanu- șef Direcție Inspecția Ecologică Fălești; Valentin Samson- șef Serviciu Supraveghere Tehnică și Accidente IP Fălești; Dorin Țaranu- practicant Universitatea de Stat “Alecu Russo” din Bălți;

La data de 02 octombrie 2016, reprezentanții administrației publice locale de comun cu Inspecția Ecologică Fălești au desfășurat acțiunea cu genericul “Săptămîna Mobilității Europene”, cu participarea a cca 200 de copii. Au fost organizate activități cultural – sportive, cros, ciclism, mers pe trotinetă, mers pe patine cu role, desen pe asfalt, expoziție publicistică, expoziție de artă plastică și în final, menționarea participanților cu diplome.

Poluarea trebuie stopată și noi avem arma care duce la stoparea ei! Nu fiți indiferenți, promovați mobilitatea durabilă, protejați mediul și îmbunătățiți calitatea aerului, atît pe parcursul Săptămînii Mobilității Europene, cît și termen lung, ca măsuri permanente.

Mai multe fotografii