Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  În perioada  28-29 septembrie curent, o delegație a Consiliului Județean Iași, în frunte cu managerul proiectului, dna Laura Pastravanu și coordonatoarea proiectului dna Silvia Vasile, au efectuat o vizită de monitorizare privind implementarea proiectului ”Călător pe meridiane culturale” si sarcinile pentru realizarea obiectivelor in al doilea an al proiectului, la Consiliul raional și primăria orașului Fălești.

  • mc_1
  • mc_2
  • mc_3

  După întrunirile de lucru cu președintele raionului Fălești dl Sergiu Fîntîna și primarul orașului Fălești dl Alexandr Severin, în cadrul căreia a fost discutat mersul implementării proiectului „Călător pe meridiane culturale”, finalizarea lucrărilor de reabilitare a Muzeului de Istorie și Etnografie "Lazăr Dubinovschi” din or. Fălești, efortul ce trebuie depus pentru contractarea de către primăria orașului Fălești a lucrărilor de reabilitare și reconstrucție a străzii Ștefan cel Mare din or. Fălești.

  În aceiași zi, membrii echipelor de proiect au efectuat o vizită la Muzeul de Istorie și Etnografie "Lazăr Dubinovschi” din or. Fălești, unde au luat cunoștință cu procesul de executare a lucrărilor de reparație, finanțate în cadrul proiectului respectiv, ce se apropie de finalizare. În continuare a fost vizitat monumentul de arhitectură de însemnătate națională, fosta școală de băieți și fete din orașul Fălești, Muzeul sătesc de Istorie şi Etnografie și Mănăstirea „Sfânta Treime” din satul Glinjeni.  

  În ziua următoare echipa de proiect a Partenerului lider, Consiliului județean Iași, a desfășurat o ședință comună de lucru cu echipele de proiect ale Consiliului raional și primăriei orașului Fălești, în cadrul căreia au fost analizate activitățile care au fost desfășurate timp de 12 luni și care urmează să fie implementate in al doilea an al proiectului. Concomitent, a fost discutat și procesul de pregătire a setului de acte necesare pentru semnarea unui acord adițional la contractul de grant, pregătirea si prezentarea rapoartelor de audit si intermediar al proiectului.

  Oaspeții din Romania au vizitat parcul central al orașului Fălești si Centrul de creație si agrement pentru copii si tineri „Eleonora Găina”.

  Proiectul "Calator pe meridiane culturale" este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova și implementat în parteneriat de Consiliul Județean Iași, Consiliul raional Fălești și Primăria orașului Fălești.

  Mai multe fotografii

ziua inimii Ziua Mondială a Inimii este marcată în fiecare an, la 29 septembrie și constituie cea mai mare platformă din lume pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la bolile cardiovasculare (BCV), inclusiv de inimă și accidentul vascular cerebral (AVC).

 Populația din întreaga lume este îndemnată să fie Eroii Inimii , făcând o promisiune din inimă celor care-i iubesc și de care le pasă: o promisiune de a mânca mai sănătos, de a deveni mai activ, de a renunța la fumat. O simplă promisiune … pentru inima mea, pentru inima ta, pentru toate inimile noastre.

 În Republica Moldova, BCV se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și reprezintă circa 58% din totalul deceselor înregistrate la nivel național, acest nivel rămânând stabil înalt pe parcursul ultimelor două decenii.

 În structura deceselor cauzate de bolile sistemului cardiovascular (circulator) predomină: cardiopatia ischemică (52,6%), bolile cerebro-vasculare (24,3%), infarctul miocardic acut (8,7%), cardiopatia hipertensivă (9,8%).

 BCV, inclusiv bolile de inimă și AVC, sunt principala cauză a morții din lume, care revendică 17,9 milioane de vieți în fiecare an. Se estimează că spre a.2030, această cifră va atinge 23 de milioane de vieți curmate.

 Ziua Mondială a Inimii întruchipează o campanie globală în care cardiologii, chirurgii cardiovasculari, medicii de familie, pacienții și membrii familiei lor, instituțiile de învățământ, precum și cetățenii pot lua parte la organizarea activităților, care vizează promovarea unei sănătăți cardiovasculare mai bune. Scopul evenimentului este de a asigura echitatea sănătății inimii pentru toți, să creăm o comunitate globală de Eroi ai Inimii – oameni din toate domeniile, care acționează acum pentru a trăi mai mult, mai bine, mai sănătos pentru inima sa.

 BCV sunt astăzi cel mai mare și de temut ucigaș din lume. Însă, făcând doar câteva modificări minore în viața noastră, putem reduce riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, precum și îmbunătăți calitatea vieții, astfel promovând un bun exemplu pentru generațiile viitoare.

 

  La 26 septembrie curent, Domnul Sergiu FÎNTÎNA, Președintele raionului a convocat în ședința operativă șefii direcțiilor, secțiilor și serviciilor din cadrul autorității publice.

  Prezenți la ședință reprezentanții serviciilor din cadrul Consiliului raional și ai Inspectoratului de Poliție au raportat situația la zi pe domeniile care le reprezintă.

  În cadrul ședinței s-au menționat activitățile care s-au desfășurat pe parcursul săptămânii precedente și activitățile care sunt planificate pentru săptămâna curentă 26.09.2022 – 02.10.2022.

  • so-26-09_1
  • so-26-09_2
  • so-26-09_3

Stimați cetățeni !

doneaza4  Va invităm să faceți un gest umanitar, nobil si gratuit - DONARE de  SÂNGE,  acțiuni care se vor desfășura  la 27 septembrie 2022 în incinta Oficiului Medicilor de Familie din satul Făleștii Noi. Doritorii de a dona sânge se vor prezenta cu buletinul de identitate la sediul  instituției medicale.

 Transfuziile de sânge sunt esențiale în caz de accidente grave și de intervenții chirurgicale majore și sunt adesea necesare pentru pacienții bolnavi de cancer și în tratarea unor boli ereditare hematologice cronice.     

  Donarea de sânge și de componente sanguine (eritrocite, trombocite, plasmă) facilitează o gamă largă de tratamente esențiale care, de multe ori, sunt vitale pentru viața pacienților.

  În acest context, în conformitate cu Legea nr. 241din 20.11.2008 privind  Donarea de sânge și transfuzia sanguină, cu toate modificările ei ulterioare, venim către Dvstră cu rugămintea de a contribui  la salvarea vieții pacienților gravi prin donarea benevolă de sânge benevolă.

  Astăzi, 19 septembrie al anului curent, Domnul  Sergiu FÎNTÎNA, președintele raionului a convocat în ședință operativă șefii direcțiilor, secțiilor și serviciilor din cadrul Consiliului raional, unde au fost prezentate  informațiile privind activitatea subdiviziunilor subordonate Consiliului raional care s-au desfășurat în perioada săptămânii precedente 12.09.2022- 18.09.2022, și planificarea activităților care urmează să se desfășoare  pe parcursul săptămânii curente 19.09.2022-25.09.2022.

  • so-19-09-2022_1
  • so-19-09-2022_2
  • so-19-09-2022_3

 

 Astăzi, 18 septembrie, în parcul central din orașul Fălești, a avut loc Festivalului dedicat seniorilor „Bunica & Bunelul Fest” – 2022, ediția a V-a. Activitățile din cadrul festivalului au fot o ocazie bună pentru vârstnici de a împărtăși tinerei generații din tezaurul sacru, pe care l-au primit și ei, la rândul lor de la ai lor înaintași.

 Vizitatorii festivalului au avut ocazia să practice în cadrul atelierelor de creație, păstrătoare de tradiții, unde s-a cioplit în lemn, s-a modelat în lutul, s-a împletit din pănuși, s-a țesut covorul, s-a cusut cămașa cu altiță, s-au preparat biscuiți și chiar s-au transformat anvelope în figurine decorative. 

 De asemenea, oaspeții evenimentului au putut admira, dar și procura lucrări de artizanat și produse naturiste de la meșteri populari și agenți economici autohtoni.

 Atmosfera de sărbătoare a fost creată de formațiile artistice din raionul Fălești, precum și de formațiile din nordul țării: Glodeni, Sângerei, Edineț, Ungheni, Rîșcani și Drochia.

 Pentru a menține viu spiritul competiției printre seniori, Festivalul a inclus în programul său și 2 concursuri: „Buneii dansează modern” și „Miss Bunica & Mister Bunelul Fest”. Rolul decisiv pentru desemnarea câștigătorilor l-a avut publicul care a accesat pagina de Facebook „Bunica & Bunelul Fest” și a votat pentru participanții îndrăgiți.

  Titlul „Miss Bunica & Mister Bunelul Fest” 2022 a cîștigat cuplul de seniori din satul Mărăndeni - Mihail și Lidia Lupașcu.

 

 Invitați speciali ai festivalului au fost: Andriana Ochișan și Gabriel Nebunu.

 Ediția a V-a a festivalului „Bunica și Bunelul Fest” a fost organizată de către Consiliul Raional Fălești în parteneriat cu Asociația Obștească CASMED, Rețeaua Națională a Seniorilor Activi din Moldova și Primăria or. Fălești.

 Cu sprijinul financiar al USAID Moldova și Schweizerisches Rotes Kreuz.

  Mai multe fotografii

  Ediția a V-a a festivalului dedicat seniorilor „Bunica & Bunelul Fest” – 2022, se va desfășura în săptămâna 12-17 septembrie în format online, iar pe 18 septembrie seniorii din nordul țării își dau invitație la ora 11:00 în parcul central din orașul Fălești.

  Anul trecut festivalul a fost desfășurat online, iar această experiență le permite, la această ediție, seniorilor să invadeze și să cucerească cu mai multă determinare spațiul online.

  Astfel, pentru seniori vor fi organizate o serie de probe care se vor desfășura online, pe pagina de Facebook a Festivalului (https://www.facebook.com/BunicaBunelulFest).

fcb