La 13 aprilie curent, în incinta Centrului de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină” a avut loc o ședință de lucru cu participarea doamnei Stela GRIGORAȘ, ministrul muncii, protecției sociale și familiei, a asistenților și lucrătorilor sociali, specialiștilor din cadrul Direcției Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului.
  În cadrul ședinței doamna ministru a prezentat noua reformă a sistemului de pensii, modalitatea de calcul, valorizare și indexare a pensiilor, cît și despre beneficiile tuturor măsurilor prevăzute în noua reformă.
  Un alt subiect important abordat în cadrul discuțiilor a fost noul concept de reformare a sistemului de determinare a dizabilității și a capacității de muncă. Astfel, noua structură a Consiliului Național de Determinare a Dizabilității și Capacității de Muncă va fi constituită din 4 consilii regionale, în cadrul cărora vor funcționa 3-5 echipe de determinare a dizabilității şi două consilii superioare cu rolul de examinare a contestațiilor și realizare a controlului.Scopul acestei reforme este de a asigura o transparență și o echitate în sistem, majorare a pensiilor persoanelor cu dizabilități, cît și integrare în societate.
  Totodată, Stela Grigoraș s-a referit și la noua reformă a salarizării, accentuând că aceasta va fi bazată pe echitate, meritrocație și va asigura un sistem unitar pe toate sectoarele.
  În finalul ședinței, participanții la discuții au adresat un șir de întrebări ministrului, inclusiv privind finanțarea serviciilor sociale dezvoltate de autoritățile publice locale și acordarea ajutorului social pentru familiile social-vulnerabile. În acest context, reprezentanții Direcției Asistență Socială au solicitat modificări în legislație privind acordarea ajutorului social, unde să fie stipulat că beneficiarii de ajutor social vor fi implicați în munci comunitare. Astfel, aceștia vor fi stimulați să scoată gospodăria din situația de criză și să prevină dezvoltarea parazitismului și irosirea ineficientă a banilor publici.
  La final, Stela Grigoraș a reiterat importanța de a avea un dialog deschis și constructiv cu autoritățile publice locale, astfel încât, toate problemele să fie prevenite și soluționate la timp.
  De asemenea, 3 familii socialmente vulnerabile din raion au avut parte de o surpriză din partea oaspeților, care le-au oferit cadouri și ajutor bănesc.
Galerie foto

   
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
ANDNORD
CEC