Astăzi, 2 martie, cînd se împlinesc 25 de ani de la conflictul armat de pe Nistru în orașul Fălești s-a desfășurat manifestația de comemorare a victimelor căzute în acest război. Conducerea raionului și a orașului Fălești, șefii serviciilor desconcentrate și descentralizate, colaboratorii Inspectoratului de Poliție, veteranii și participanții la război, funcționari din cadrul Consiliului raional și ai primăriei orașului, primarii localităților au depus flori în memoria celor căzuți pe cîmpul de luptă la Complexul Memorial „Aleea Eroilor”.
 Mesaj de reverență și de mulțumire către veterani și publicul prezent au adresat dna Iraida Bînzari, președintele raionului, dl Oleg Gherman, șeful Inspectoratului raional de Poliție.
 Războiul de pe Nistru a început acum un sfert de secol la secţia de poliţie din Dubăsari, atacată de un detaşament de cazaci, care au luat 32 de poliţişti prizonieri. Locuitorii satelor din apropiere au luat armele în mîini şi au sărit în ajutorul lor. Cel mai important rol în război l-a jucat Armata a 14-a rusă, cu un efectiv de peste şase mii de militari. Nemijlocit în lupte au fost implicaţi ofiţerii ruşi, combatanţii transnistreni folosind armament de la depozitele ruseşti. În lupte care s-au dat în localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa au murit 286 de oameni, iar alţi 284 au rămas invalizi.
 Deşi au trecut mai bine de două decenii de la conflictul armat de pe Nistru, veteranii de război îşi amintesc cu tristeţe în suflet despre grozăvia prin care au trecut în anul 1992. Durerea nu poate fi exprimată în cuvinte, spun combatanţii conflictului transnistrean, întrucît, acasă îi aşteptau soţiile şi copiii.
 În memoria celor căzuți și pentru veșnica lor pomenire, toți cei prezenți la eveniment au ținut un minut de reculegere, după care au urmat focuri de arme.  

Galerie foto

   
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
ANDNORD
CEC