Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 Recent în satul Glingeni a fost organizata o masa rotunda cu genericul “Sporirea nivelului de informare si cultura ecologica a consumatorilor privind consumul de produse alimentare ecologice”. La ea au participat 25 de reprezentanti ai consumatorilor de produse ecologice, fermierilor, antreprenorilor şi producătorilor agricoli din raionul, Directiei raionale pentru Siguranta Alimentelor, Direcţiei Generale Educatie, Inspecţiei Ecologice, ONG-urilor de mediu, mass-media din 5 localiatăţi rurale.
 Rapoartele „Pentru o agricultura competitiva, produse alimentare ecologice, calitative si consumatori informatii” si „Rolul societății civile in promovarea agriculturii ecologice si sensibilizării consumatorilor” au fost prezentate expertii Victor Cimpoieş şi Alexandru Fusa.
 Cu o comunicare utila şi interesantă a venit domnul Vasile Cireş, fermier ecologic din satul Logofteni care şi-a împartăşit experienţa si pasii pe care i-a intreprins pina la obtinerea productiei ecologice certificate. Numai in anul 2016 cifra de afaceri a ajuns la 5 milioane de lei. Intreprinderea comercializeaza cascaval si produse lactate certificate. Tot în anul precedent a comercializat griu ecologic in Franta, floarea soarelui- în Bulgaria. În prezent, productia ecologica se vinde la 3 magazine si puncte comerciale din municpiul Chisinau, 2 din Bălţi si 1 la piaţa din orasul Făleşti.

 Despre rolul Directiei raionale pentru siguranta alimentara Falesti in promovarea consumului de produse ecologice si calitative a vorbit domnul Valeriu Manole, sef de sectie, iar despre situatia alimentatiei calitative a copiilor si elevilor in institutiile de invatamint, prescolar in raionul Falesti a relatat doamna Adela Tutuianu, specialist principal al Directiei Generale Educatie. Dumneaei a mentionat imortanta problemei puse in discutie, oportunitatile de procuare pentru institutiile de invatamint si prescolar a produselor lactate ecologice de la intreprinderea din satul Logofteni.
 In alocatiunea sa, doamna Cristina Mocanu, sefa Inspectiei ecologice Falesti, a mentionat, ca de rind cu promovarea consiumului de produse ecologice si calitative, este necesar sa intensificam activitatea intru sporirea nivelului de educatie si cultura ecologica a populatiei. In activitatea sa, Inspectia Ecologica Falesti, se intilneste des cu cazuri de incalcare a legislatiei de mediu in domeniul aprovizionarii cu apa potabila si canalizare, gestionarea adecvata a deseurilor.
 Ca rezultat, unii cetateni care au comis incalcari de legislatie, fiind amendati de 2-3 ori, iar, din pacate, concluzii nu au facut.
 Toti participantii la discutie au fost activi, punind intrebari si primind raspunsuri, ajungind la concluzia, ca numai impreuna putem schimba mentalitatea consumatorilor privind procurarea si utilizarea produselor alimentare calitative, inclusiv celor ecologice si de origine.
 Evenimentul a fost organizat de AO „CUTEZATORUL” in colaborare cu Centrul pentru Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana in cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”, realizat in cadrul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova.