A ști să alegi și să așezi la locul potrivit cuvîntul potrivit este o artă, pe care, din păcate, nu fiecare o posedă. Jurnaliștii sunt cei, care prin munca lor asiduă (și deloc ușoară) vin să ne ajute pe noi, consumatorii de media, să fim permanent cu mîna pe pulsul vieții. Fiind mereu informați, ne simțim mai siguri, devenim mai activi, sporește poziția noastră civică în societate. Nu degeaba se spune, că informația este putere, că un om bine informat, este un om ce nu poate fi manipulat, că mass media este, de fapt a patra putere în stat. Filozoful și sociologul german Herbert Marcuse se întreba: „Poți oare să faci într-adevăr distincție între mass media ca un instrument de informare și de divertisment și ca un agent de manipulare și de îndoctrinare?” E alegerea fiecăruia, de ce doză de suspiciune să dea dovadă, răspunzînd la întrebarea filozofului! Dar poți, în mare măsură să ai încredere în mass media, dacă știi cum se face o știre, știi care sunt părțile ei componente, cum să facem distincția dintre o informație și o știre, cum să verificăm veridicitatea unei știri, locul și rolul imaginilor într-o știre, precum ce este propaganda și dezinformarea, războiul informațional etc.
Toate aceste detalii le-au învățat cei 11 bibliotecari din instituțiile publice și de învățămînt din republică, printre care şi seful serviciului relaţii cu publicul a Bibliotecii publice raionale “M. Eminescu” din Făleşti Elena Negoiţă (trecînd în prealabil printr-un proces de selecție a unui formular de participare online), în cadrul trainingului „Educație mediatică pentru bibliotecari”, care a avut loc în perioada 18-20 februarie 2016 în incinta Centrului Național de Excelență Profesională pentru Bibliotecari de la Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu” din Chişinău. Este o activitate din cadrul proiectului „Consolidarea Presei independente și a Educației Mediatice în Moldova”implementat de IREX Europa, în parteneriat cu Programul Novateca cu suportul financiar al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă al Departamentului de Stat american. Trainingul a avut drept scop dezvoltarea abilitățilorbibliotecarilor în domeniul dat. Bibliotecarii au avut plăcerea (și norocul) s-o audieze ca formator pe Nicoleta Fotiade, Președinte Mediawise Society, România și trainer de Educație Mediatică. La training au mai participat și Daniela Galai, coordonator de program IREX Europa, Moldova, la fel și vice directorul IREX Europa Flora Graioni. Cu informații utile pe parcursul trainingului au intervenit Svetlana Palii, bibliotecară la liceul Gura Bîcului, raionul Anenii Noi, care a beneficiat anterior de astfel de training și a reușit să implementeze în bibliotecă proiectul „Istoria satului în imagini”, pentru care a fost dotată din partea programului cu un Ungher Media.
Urmează ca cunoștințele acumulate în cadrul trainingului să fie împărtășite colegelor bibliotecare, care mai apoi să devină şi aceştea mesagerii educației mediatice în comunitățile lor, la fel și elevilor, altor persoane interesate de acest subiect. Important este și stabilirea unor parteneriate cu instituțiile media locale, care se vor implica în livrarea unor treninguri şi vor iniția împreună noi proiecte, ce vor contribui la îmbunătățirea cunoștințelor și sporirii nivelului de credibilitate a cetățenilor în instituțiile media.