i binzariÎn calitatea mea de Președinte al raionului vă zic bine ați venit pe pagina web a  Consiliului raional Fălești. Acest site vă oferă posibilitatea să vă familiarizați cu structura și activitatea consiliului raional și a subdiviziunilor subordonate acestuia, cele mai importante evenimente din viața raionului.

Pagina web, fiind principalul instrument informațional , asigură transparența activităților publice locale, oferă noutăți social-economice, educaționale, culturale, detalii privind oportunitățile investiționale și cooperările transfrontaliere.

Sperăm ca informația plasată pe site-ul nostru să contribuie la consolidarea relațiilor dintre autoritățile publice locale și cetățenii raionului pe care-l administrăm, iar schimbul rapid și eficient de informație să sporească calitatea serviciilor oferite precum și accesibilitatea lor.

Cu deosebită considerație

Iraida Bînzari , Președinte al raionului Fălești

   

 La data de 3 septembrie 2017,  în incinta Bibliotecii publice raionale „M. Eminescu” s-a desfășurat o întâlnire de suflet cu poetul, dramaturgul, prozatorul, publicistul şi omul demnităţii naţionale, bucovineanul Gheorghe Calamanciuc cu genericul „Topindu-şi sufletul  şi spiritu-n cuvinte….”, activitate în cadrul Festivalului Național al Cărții și Lecturii, ediția a VII-a , cu vernisarea  expoziţiei  de carte „Gheorghe Calamanciuc - un neoromantic”. Alături de colegul său de breaslă, poetul Haralampie Dilion, o întreagă cetate de oameni inteligenţi - cititori fideli, pedagogi, elevi, bibliotecari, colegi, prieteni  au fost prezenţi la răsfoirea anilor de biografie, lansarea creaţiei sale sacrale, la încununarea  gândurilor sale pătimaşe scrise în vers și proză.

 Distins cu numeroase premii, Gheorghe Calamanciuc este membrul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, membrul Uniunii Scriitorilor din România, membrul Uniunii Teatrale din Republica Moldova, căci se remarcă îndeosebi, ca dramaturg şi romancier, piesele sale  fiind montate pe scenele autohtone, cât şi cele româneşti. Având o activitate fructuoasă ca profesor, poetul  a vorbit publicului, a exclamat, a emoţionat, a invocat celor prezenți să perceapă mesajul operelor sale ca pe un tezaur de cuvinte profund expresiv:  „Fremătător de lumini , curat ca un înger”,/  Mi-e cuvântul ce-mi iese din inimă, sincer…” (Gh. Calamanciuc)

 Scriitorul  a mărturisit că este “omul care vorbeşte cu sinele” şi ne-a convins de aceasta prin munca colosală lăsată ca moştenire pentru urmaşi. Palmaresul său literar este unul impresionant, precum în ultimii 20  de ani Gh. Calamanciuc a reuşit să editeze mai mult de 30 de cărţi:  romane („Donjuan de mucava”, „Donjuan în derive”, „Celebritatea ghinionistului” ), cronici de teatru, recenzii, poeme, cicluri de vesuri și povestiri pentru copii, articole publicistice, nuvele şi alte lucrări de valoare. În pofida timpului curgător, scrierile poetului sunt victorioase ce ne oferă un sonor balsam spiritual. Noi, publicul, ne-am plimbat printre amintiri şi am trait clipe ce ne-au dat senzaţie de fericire.

 Surpriza zilei pentru scriitor s-a declanșat cu lacrimi în ochi de fericire. Fosta studentă de la Facultatea de Pedagogie a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Maria Testimițanu-Chiriac (actualmente director la gimnaziul „Grigore Căruntu”, Gara Fălești), a interpretat o melodie pe versurile lui Gheorghe Calamanciuc, un cântec foarte emotiv, care a dat asalt sentimentelor trăite cu mult timp în urmă, pe când le fusese diriginte așa numitului „grup Nordic”.

 Prezent la întâlnire, șeful Secţiei Cultură şi Turism Grigore Budu,  i-a mulţumit scriitorului oferindu-i un  Mesaj de  Gratitudine și un suvenir, poetul rămânând  placut surprins.

 La  finele întâlnirii a avut loc totalizarea  concursurilor: „Cel mai activ cititor” și „Cea mai activă familie cititoare”, premianții  fiind decernați cu  diplome și suvenire.

Galerie foto