Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Programul Novateca a lansat la începutul anului curent pentru toți bibliotecarii din bibliotecile publice locale, raionale, orășenești, municipale și naționale, membre ale rețelei Novateca, care se angajează a fi lideri și inovatori în bibliotecile și comunitățile lor, un apel public privind aplicarea la o oportunitate interesantă pentru bibliotecarii inovatori și îndrăzneți din Moldova -  Inițiativa Liderism pentru Inovatorii Bibliotecii. Programul, cu o durată de 10 luni, a avut drept scop consolidarea capacităților și fortificarea unei rețele de lideri și inovatori ai bibliotecii la nivel local, regional și național. Programul a implicat mai multe etape, iar participarea la întregul curs de activități a fost determinată de evaluarea formularelor de aplicare, evaluarea sarcinilor desfășurate periodic, interviuri și progresul înregistrat în cadrul și la finalul fiecărei activități.

  La acest program a aplicat formularul și șefa bibliotecii publice din localitatea Taxobeni Lilia Dubăsari, care a devenit învingătoare până la finalul concursurilor de activități și împreună cu încă 11  bibliotecari din Republica Moldova,  a efectuat o vizită de studiu în SUA  (Centrul Mortenson al Universității din Illinois) în perioada 29 iunie - 21 iulie. Programul a inclus instruiri teoretice, ateliere de lucru și vizite de studiu la Bibliotecile publice  din Urbana,  Champang,  Chicago, precum și la Asociația Bibliotecarilor din SUA ș.a.  Participanții au acumulat cunoștințe și abilități de creare și implementare a practicilor necesare unei biblioteci publice moderne, inclusiv servicii de bibliotecă axate pe necesitățile comunității, desfășurarea activităților de advocacy cu părțile interesate din comunitate, sporirea comunicării și vizibilității bibliotecilor în comunități și stabilirea unor parteneriate externe valoroase și avantajoase în practica de activitate a bibliotecilor.

  Dna Lilia a revenit acasă  impresionată de experiența avansată de lucru a bibliotecilor din SUA, care sunt asigurate din banii comunitari, astfel ele sunt receptive la doleanțele diverse ale utilizatorilor. În biblioteci sunt Laboratoare de creație dotate cu tehnică nouă - Scanere 3D, printere 3D  ș.a., unde tinerii își dezvoltă abilități și competențe utile pentru viață. Colecțiile de bibliotecă sunt dotate cu cărți audio, SD-uri, DVD-uri,  cărți cu print mărit pentru persoane  slab văzătoare.

  Imediat după întoarcere ea și-a împărtășit aceste impresii cu colegele de breaslă din raion și le-a relatat, spre exemplu, că  filiala Douglass a Bibliotecii publice din Champaign oferă copiilor o colecție variată de cărți, audiobook-uri, DVD, jocuri organizate în zone pentru preșcolari, elevi mici și adolescenți, sunt cărți care pot fi împrumutate acasă și de copiii care nu au card de bibliotecă, iar cei mici participă la ore de poveste, pot meșteri ceva și lua cu sine, se pot aventura in "vânătoarea de cuvinte", iar cei mai mari învață cum să creeze aplicații pe tablete, participă  la programul After school, unde utilizează tablete, unelte și dispozitive interesante pentru activități practice și proiecte.

  Reveniți acasă, fiecare lider bibliotecar va aplica la un Concurs de granturi axat pe modernizarea și inovarea activității bibliotecilor, care satisfac interesul sau necesitatea de a stabili parteneriate cu părțile interesate din comunitate, astfel  5 biblioteci publice din  raional Fălești vor beneficia de acest grant în valoare de 100 mii lei pentru implementarea cu succes a unei game de servicii noi și utile pentru membrii comunității.

Galerie foto