La 6 mai 2017, în incinta Palatului de Cultură „Mihai Volontir” din or. Fălești, s-a desfășurat spectacolul „Demult, demult a fost război...” consacrat Zilei Victoriei și a Comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei. Au fost invitați veterani de război, văduve de război și copii ai războiului.
  Pe platoul Palatului de Cultură „Mihai Volontir” răsuna acordurile muzicale ale fanfarei, care aduna trecătorii și invitații la sărbătoare. Miros îmbietor al florilor de castani, zi cu soare luminos și dispoziție bună. După mizanscena care a reflectat începutul războiului toți participanții au intrat în sala de spectacole. În hol îi aștepta galeria de fotografii ale participanților la război care au plecat din raionul Fălești. De asemenea, tot aici - etalată expoziția tematică de desene și picturi ale elevilor Școlii de Arte Plastice „Gheorghe Vrabie” Fălești. Pe ecranul televizorului de la intrare în sală derula secvențe video din perioada războiului.
  Amintiri din perioada crâncenă a războiului au depănat Mihail Mihalciuc și Serghei Cușnir, veterani de război, Anatoli Șevciuc, copil al războiului. Cu mesaj de felicitare s-a adresat către veterani și spectatori dna Lilia Osoianu, șef-adjunct al Oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de Stat. Și-au dat concursul la spectacol fanfara, cond. A.Iarmolovici, formațiile folclorice „Baștina”, cond. V.Negri și „Auraș-Păcuraș”, cond. V.Dumbravă, ansamblurile vocale „Crescendo”, cond. N.Munteanu, „Beriozka”, cond. L.Statnic și „Molodușka”, cond. V.Dumbravă, ansamblurile de dans popular „Făleșteanca”, cond. E.Calmuțchi, și cel condus de L.Andronachi. Au cântat și au rostit versuri închinate veteranilor Valeria Ptașnic, Nicolai Savciuc, Tamara Pavlova, Igor Mahu, Maria Testemițanu, Alexandru Osoianu, Iurie Mahu, Serghei Cernai, Ana-Maria și Daniela Lupușor, Leonid Prodaniuc, Ivan Ferari, Victoria Oroșanu, Nicu Guțu, care s-au dedat cu atâta suflet, dragoste și respect pentru cei care și-au pus pe altarul libertății tot ce au avut mai scump – viața.
  Să păstrăm memoria eroilor, să ne păstrăm țara cu cerul senin și zâmbete de copii fericiți!  

Galerie foto

  Un geniu fermecător… Astfel a apreciat Vasile Alecsandri opera renumitului scriitor folclorist Petre Ispirescu, căruia i-a fost dedicată ediția a XXVII-a din acest an a Concursului literar republican „La izvoarele înțelepciunii”. Precum se cunoaște, că literatura a devenit pentru mulți elevi o pasiune, care se manifestă și prin participarea la diverse concursuri literare, unul dintre acestea este „La izvoarele înțelepciunii”, care întrunește la etapa raională cei mai buni elevi din instituțiile de învățământ din raion, învinvători în etapa locală, iar câștigătorii merg la finala republicană.
  Cei 53 de elevi ai claselor V-VII din 27 instituții (32 localități) s-au înscris la etapa raională a concursului, care s-a desfășurat la 02 mai în incinta Bibliotecii publice raionale „Mihai Eminescu„ prin intermediul bibliotecilor publice și școlare, îndrumați de profesorii de literatură română cum să se pregătescă mai bine, fiindu-le oferite și surse bibliografice. Elevii au susținut două probe în scris și oral, testele fiind pregătite de un grup de specialiști ai Bibliotecii publice raionale „Mihai Eminescu”, Secției Cultură și Turism și Direcției Generale Educație, membrii Juriului.
  Conform punctajului acumulat participanții s-au clasat pe următoarele locuri:
 Locul I:
 • Railean Dumitrița , Gimnaziu „Grigore Vieru”, com. Sarata Veche
 Locul II:
 • Rusu Andreia, Gimnaziu „Deomid Gherman”, com. Risipeni
 • Toacă Andreia, , Gimnaziu „Mihai Corlăteanu”, s. Glinjeni
 Locul III:
 • Țurcan Vasile, Gimnaziu, s. Bocani
 • Gorbulea Ilinca, Gimnaziu „Nicolae Dabija”, com. Pînzăreni

  Festivalul se organizează anual în două sectoare, prima rundă fiind organizată în a 3-a zi după Paști – 18 aprilie 2017, la Biserica „Sf. Ier. Nicolai” din com. Chetriș, iar la 30 aprilie – în incinta Casei de cultură s. Ilenuța.
  Duminica Mironosițelor, a 3-a după Paști, se consacră femeilor purtătoare de mir, care dis-de-dimineață au mers la Mormântul Mântuitorului ca să ungă trupul lui și pentru a arăta o cinstire după tradiție. Enoriașii și oaspeții s. Ilenuța s-au bucurat de o slujbă consacrată acestui eveniment, oficiată de parohul Bisericii „Sf. M. Mc. Dimitrie”, protoiereul Ghenadie Țugui.
  Casa de cultură din localitate, frumos amenajată și împodobită cu expozițiile gospodinelor și a creatorilor populari, își aștepta oaspeții. Oamenii, dornici de sărbători de suflet, au fost prezenți în sală până la ultimul acord muzical și ultimul cuvânt adresat domniilor sale.
  Mesaj de salut și binecuvântare pentru sărbătoare a adresat Protoiereul Mitrofor Anatolie Negură, Blagocin sector 1 Fălești, care a menționat semnificația și importanața acestei sărbători, felicitând femeile, și în special femeile-mame. Și a urmat un spectacol de zile mari, cu cântec și poezie rostită cu mult suflet și dragoste pentru Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

  Festivalul raional al cântecului pascal „Cânta-voi Dumnezeului meu...”, ediţia a VII-a, este organizat de către Secţia Cultură şi Turism a Consiliului raional Fălești în parteneriat cu blagociniile 1 şi 2 din raionul Făleşti, parohiile-gazde unde se desfășoară evenimentul, în colaborare cu administrațiile autorităților publice locale.
  Festivalul este o sărbătoare a cântului bisericesc, pascal, o trecere în revistă a corurilor bisericeşti, interprete ale muzicii sacre şi prevede realizarea următoarelor obiective:
 - Revenirea poporului la muzica bisericească drept mijloc de înălţare a culturii spirituale;
 - Îmbunătăţirea activităţii prin perfecţionarea măiestriei interpretative a corurilor bisericeşti, formaţiilor corale şi vocale de amatori, interprete ale muzicii sacre, întru renaşterea culturii naţionale a poporului;
 - Desăvârşirea nivelului de realizare a sărbătorilor tradiţionale religioase ale poporului;
 - Sensibilizarea fenomenului de sacralitate şi divinitate;
 - Încadrarea specialiştilor din domeniu, meşterilor şi creatorilor populari;
 - Schimbul de experienţă între colectivele participante la festival;
 - Cultivarea şi dezvoltarea gustului estetic.

 În zona de odihnă a orașului Fălești, la data de 1 aprilie 2017, tinerii turiși ai raionului au participat la competițile amicale la tehnici de turism pedestru, organizate de colaboratorii Palatului raional de Cultură ,,Mihai Volontir”, în colaborare cu Primăria orașului Fălești și Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri ,,Lora Găina”. Tinerii turiști au demonstrat deprinderi, învățate pe parcursul antrenamentelor în perioda de iarnă, la traversarea diferitelor obstacole turistice și ale naturii.
 Bună pregătire și voința de a birui au demonstrat turiștii echipelor ,,Juniori-Areal” (antrenor Maria Dobroțcaia), grupa de cadeți și juniori din echipa ,,Campionii” (antrenor Oxana Rusu), învingînd în grupele corespunzătoare. . La individual, campioni au devenit Olga Privedniuc și Ecaterina Ratușneac, Alexandru Cozlovschi și Pavel Rusu.
 Competiții amicale la tehnici de turism pedestru au fost dedicate aniversării a 73 ani de la eliberarea raionului și orașului Fălești de sub jugul fascist în Marele război pentru apărarea Patriei.  
 Galerie foto

   
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
ANDNORD
CEC