La 11 august 2017 a avut loc sesiunea a II-a a atelierului de creație „Ia - piesă de grație a costumului popular”. Activitate organizată de Secția Cultură și Turism în colaborare cu iscusita meșteriță în domeniul broderiei artistice Silvia Antohi, membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, a avut ca scop preluarea experienței avansate în crearea corectă și realizarea iei tradiționale, ținând cont de compoziția lor, culori și ornamente. Participanții  la atelier au redescoperit dragostea față de ie, au învățat vechea tehnică, broderia în cruciuliță, au aplicat cu dragoste modelele pe pânză, știind să se conformeze tradiției pentru a prinde din ea tot ce este mai frumos ca model estetic. Au prins contur modelele pe mânecile iei, exprimând toată feminitatea celei ce a creat-o, brodând visurile și năzuințele spre frumusețe, bunătate, fericire, iubire. Ia înseamnă mâni fermecate care brodează punct lângă punct, ceea ce în final va deveni o operă de artă pe o pânză aparent banală. Prin munca noastră aducem un strop de frumusețe, culoare și relaxare. Doamna Antohi s-a destăinuit referitor la activitate, că o face cu mare drag pentru perpetuarea Iei, promovarea Iei ca simbol național și trebuie să fim mândri să o purtăm, dar și în memoria tatălui domniei sale, Timofte Leonid Vasile, care, în viața sa, în funcție de șef al învățământului și apoi al culturii din raion a făurit lucruri frumoase, notabile pentru prosperarea acestor domenii îngemănate. Domnul Grigore Budu, șef Secție Cultură și Turism, a încurajat munca iubitoarelor de frumos și a menționat importanța promovării adevăratelor valori. 

 Întrunirea metodică a angajaților instituțiilor de cultură din luna august tradițional este dedicată sărbătorilor naționale Ziua Independențe și Limba Noastră, precum și Festivalului Național al Cărții și Lecturii. Adunați în incinta Școlii de Muzică, în data de 10 august, angajații caselor/căminelor de cultură și bibliotecilor publice au fost salutați de către șeful Secției Cultură și Turism, care a trasat obiectivele principale în organizarea și desfășurarea manifestărilor culturale în cadrul acestor sărbători. După o oră de vreme specialiștii secției au lucrat pe două secțiuni – case/cămine de cultură și biblioteci publice.

 Pentru angajații caselor/căminelor de cultură au fost anunțate concursuri raionale de creație proprie „Îmi cânt Patria și Graiul” (literar) și de lucrări ale pictorilor amatori „Pe un picior de plai, pe o gură de rai”, totalurile cărora se vor face pe 25 august. În cadrul evenimentelor dedicate sărbătorilor naționale vor fi organizate două festivaluri – Festivalul folcloric „La izvor de cânt și joc” (august) și Festivalul Etniilor „Unitate prin diversitate” (septembrie). O activitate de mare responsabilitate pentru angajații din cultură sunt hramurile localităților organizate prin forme complexe și metode teatralizate, cu implicarea întregii comunități.

  Bibliotecarii făleşteni au finisat cu succes instruirile în cadrul trainingului de Advocacy, desfășurat  în incinta Bibliotecii publice raionale „Mihai Eminescu” în trei module de instruire a câte 2 zile fiecare și 3 sesiuni pe zi cu includerea dezvoltării strategiilor de  promovare a bibliotecii,  de Advocacy, diseminarea succeselor și bunelor practici în activitățile de advocacy, precum și asigurarea durabilității activităților de advocacy. În rezultatul desfășurării trainingului cei 12 bibliotecari instruiți au realizat și compilat planuri de promovare, advocacy și durabilitate.

  Programul Novateca a lansat la începutul anului curent pentru toți bibliotecarii din bibliotecile publice locale, raionale, orășenești, municipale și naționale, membre ale rețelei Novateca, care se angajează a fi lideri și inovatori în bibliotecile și comunitățile lor, un apel public privind aplicarea la o oportunitate interesantă pentru bibliotecarii inovatori și îndrăzneți din Moldova -  Inițiativa Liderism pentru Inovatorii Bibliotecii. Programul, cu o durată de 10 luni, a avut drept scop consolidarea capacităților și fortificarea unei rețele de lideri și inovatori ai bibliotecii la nivel local, regional și național. Programul a implicat mai multe etape, iar participarea la întregul curs de activități a fost determinată de evaluarea formularelor de aplicare, evaluarea sarcinilor desfășurate periodic, interviuri și progresul înregistrat în cadrul și la finalul fiecărei activități.

  O formă de instruire profesională eficientă, productivă și utilă pentru angajații caselor/căminelor de cultură și biblioteci publice sunt seminarele zonale cu prezentarea unei activități-model de către instituțiile de cultură-gazdă, organizate de către Secția Cultură și Turism în parteneriat cu APL și  instituțiile de învățământ din teritoriu. Un astfel de seminar  s-a desfășurat la 06 iulie curent în incinta Casei de cultură din Bocani  cu participarea specialiștilor  instituțiilor de cultură din primăriile Catranîc, Sărata Veche, Ciolacu Nou, Pietrosu, Ișcalău, Făleștii Noi, Glinjeni și Mărăndeni, care au vizitat lăcașele de cultură . 
  Prezentarea activităţii-model  “Spiridon Vangheli – universul copilăriei” prilejuită de aniversarea a 85-a de la nașterea scriitorului de către elevii din gimnaziu, a fost apreciată pozitiv de colegii de breaslă, dar și de șeful Secției Cultură și Turism Grigore Budu și primarul Grigore Dreglea, acordându-le organizatorilor și câte o diplomă din partea primăriei. Cu totalizări, analize, discuţii și propuneri au venit specialiștii Secției Cultură și Turism, precum și cei din alte primării participante la instruire.
  Le aducem mulțumiri tuturor participanților, organizatorilor, elevilor și profesoarei de limba română Aliona Pascal pentru implicare și receptivitate în buna  desfășurare a activității și îndemnul de a-i citi opera scriitorului Spiridon Vangheli prin versurile:

De a-ți uitat, că veșnicia s-a născut la sat
Și vreți cu atâta dor napoi să reveniți,
De vreți o vorbă bună, sau un sfat
Luați-l pe Vangheli de-l citiți!

   
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
ANDNORD
CEC