i binzariÎn calitatea mea de Președinte al raionului vă zic bine ați venit pe pagina web a  Consiliului raional Fălești. Acest site vă oferă posibilitatea să vă familiarizați cu structura și activitatea consiliului raional și a subdiviziunilor subordonate acestuia, cele mai importante evenimente din viața raionului.

Pagina web, fiind principalul instrument informațional , asigură transparența activităților publice locale, oferă noutăți social-economice, educaționale, culturale, detalii privind oportunitățile investiționale și cooperările transfrontaliere.

Sperăm ca informația plasată pe site-ul nostru să contribuie la consolidarea relațiilor dintre autoritățile publice locale și cetățenii raionului pe care-l administrăm, iar schimbul rapid și eficient de informație să sporească calitatea serviciilor oferite precum și accesibilitatea lor.

Cu deosebită considerație

Iraida Bînzari , Președinte al raionului Fălești

   

  Adevăratele comori sunt cele ce ne reprezintă pe noi ca neam, ceea ce s-a statornicit de veacuri în sângele și mentalitatea noastră, formând o tradiție care se merită a fi păstrată. Un exemplu de vivacitate a sentimentului de demnitate națională a fost trăit de către copiii din  ansamblul de dansuri „Lăstăraș” din satul Catranîc, „Fluierașii” din satul Bocani și grupul vocal „La Fântâna Doamnei”, Călinești, care au avut unica ocazie să fie invitați la Festivalul Internațional de Folclor „Pe Gurghiu, în jos și-n sus”, ediția a III-a, care s-a desfășurat la Hodac, Județul Mureș, România, în perioada 05-06 august, 2017.

  În cadrul festivalului au fost prezenți invitați și oaspeți de onoare din România, Republica Moldova și Bulgaria: ansamblul „Tradiții ardelene” (Arad), „Luminițe dobrogene” (Constanța), „Mugurașii” (Iași), „Moștenitorii Hodacului” (Hodac, Mureș) etc. 

  Poate pentru prima dată tinerii participanți la festival au simțit mândria pasului bătut în ritmul unui hostropăț, au  auzit în cântecele populare specifice țării-mamă vocea singurătății, durerii sau veseliei, iar  fluierul a răscolit ceea ce se cheamă patriotism.

  Această experiență a fost posibil să fie trăită grație parteneriatului educațional eficient dintre Consiliul raional Fălești , Direcția General Educație Fălești  și  d-na Eugenia Cimborovici Teodoreanu, Președintele Fundației Civice ,,Gh. Asachi,,  Herța , Ukraina,  susținută de dl. doctor Petru Oprea din Sighișoara,   care sprijină și promovează tinerele talente din raionul Fălești, fiind ghidați de cauza înaltă de a crește generații de adevărați patrioți ai neamului îndrăgostiți de idealurile și obiceiurile strămoșilor. Fiecare dintre actorii educaționali numiți  au oferit copiilor – delegați la Festivalul ,, Pe Gurghiu în jos și-n sus,, fericita , iar pentru unii dintre ei poate unica,  ocazie   să se prezinte în cadrul  festivalului și să fie aplaudați pentru talentul de care au dat dovadă, de oameni cu har de la Dumnezeu din diferite țări ale lumii și de spectatorii și telespectatorii acestui eveniment.

  Copiii, beneficiari  de călătorie și participare , copleșiți de emoții și sentimente de nedescris , vin cu profundă recunoștință în adresa Președintelui raionului , dna. Iraida Bînzari și a șefului  DGE Fălești, dna. Silvia Matasî , pentru contribuția dumnealor la   realizarea visului multora dintre ei de a cunoaște , de a savura și admira din prima sursă prezentări autentice ale îndrăgostiților de folclor din  diferite țări ale lumii  și, mai cu seamă, ale acelora împreună cu care vorbim același grai strămoșesc.

  Galerie foto