i binzariÎn calitatea mea de Președinte al raionului vă zic bine ați venit pe pagina web a  Consiliului raional Fălești. Acest site vă oferă posibilitatea să vă familiarizați cu structura și activitatea consiliului raional și a subdiviziunilor subordonate acestuia, cele mai importante evenimente din viața raionului.

Pagina web, fiind principalul instrument informațional , asigură transparența activităților publice locale, oferă noutăți social-economice, educaționale, culturale, detalii privind oportunitățile investiționale și cooperările transfrontaliere.

Sperăm ca informația plasată pe site-ul nostru să contribuie la consolidarea relațiilor dintre autoritățile publice locale și cetățenii raionului pe care-l administrăm, iar schimbul rapid și eficient de informație să sporească calitatea serviciilor oferite precum și accesibilitatea lor.

Cu deosebită considerație

Iraida Bînzari , Președinte al raionului Fălești

   

 Pe data de 7 aprilie în sala de şedinţe a Consiliului raional Făleşti a fost organizată şi desfășurată masa rotundă privind sporirea nivelului de informare a producătorilor agricoli şi consumatorilor privind consumul de produse alimentare ecologice.
 Evenimentul a fost organizat in parteneriat de Direcţia Agricultura, Alimentație, Relaţii Funciare şi Cadastru a Consiliului raional Făleşti, AO ”CUTEZATORUL” şi Centrul de Cooperare Transfrontalieră, Integrare Europeană şi atragere a investițiilor. La eveniment au participat circa 30 de reprezentanți ai producătorilor şi consumatorilor de produse ecologice, Direcţiei Generale Educație, Inspecţiei Ecologice Făleşti, ONG-urilor de mediu, mass-media.
 Raportul „Sporirea nivelului de informare a populaţiei privind consumul de produse alimentare ecologice-baza comercializării eficiente a produselor organice şi de origine” a fost prezentat de Boris Boincean, doctor habilitat în agricultură, cercetător la Institutul CCC „Selecţia” din mun. Bălţi. Rapoartele „Pentru o agricultură competitivă, produse alimentare ecologice, calitative şi consumatori informaţi”, „Producerea şi consumul de produse organice-factor important în creşterea calităţii şi speranţei de viaţă a cetăţenilor„ au fost prezentate de managerul proiectului Victor Cimpoies şi Nicaloe Bîrliba, şeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie, Relaţii Funciare şi Cadastru. Comunicări utile la tema au fost prezentate de Vasile Pojoga, specialist principal in agobusiness la Federatia Nationala AGROinform, Emil Coliban, redactor al Postului de radio EcoFM Făleşti.

 Cu experiența pozitiva in domeniu s-a împărăşit domnul Vasile Cireş, fermier ecologic din s. Logofteni, directorul SRL Logofăt-Prim şi întreprinderii de procesare a laptelui Heovelland Vasile Cireş care timp de 10 ani produce şi comercializează grâu de toamna, floarea soarelui, produse lactate organice certificate (lapte, smântâna, brânza de vaci, 4 tipuri de cașcaval) in 3 puncte comerciale din Chișinău, 2- din Bălţi şi 1 din Făleşti. Cifra de afaceri a ajuns la 5 milioane de lei in anul 2016.
 Despre asigurarea copiilor din instituțiile de învătamînt şi preșcolar cu produse alimentare ecologice a vorbit doamna Silvia Matasî, şefa Direcției Generale Educație, care a menționat ca este nevoie de a modifica regulamentul cu privire la achizițiile publice referitor la alimentarea copiilor, indicatorii, ce permit achiziționarea serviciilor de livrare a produselor ecologice în școlile şi grădinițele raionului.
 Despre experienţa Asociaţiei Apicultorilor din raionul Făleşti şi cea din regiunea de Nord a Republicii, acumulate in ultimul timp, a informat preşedintele asociaţiei raionale Făleşti a apicultorilor Vasile Adajuc. Sergiu Scobioală, apicultor din orașul Făleşti a comunicat despre necesitatile zilei de mine in producerea merii de albine ecologice, altor produse apicole.
 La lucrările mesei rotunde a participat Vladimir Tăbîrţă, vicepreședinte al raionului, responsabil de sectorul agrar in raionul Făleşti.
 Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului "Prin comunicare şi cooperare spre o viața mai buna", finanțat de Uniunea Europeana prin Programul "Susținerea Masurilor de Promovare a Încrederii" şi implementat de PNUD Moldova.