În perioada 6-10 august curent, Doamna Iraida BÎNZARI, preşedintele raionului, şi  Domnul Victor Cimpoieș, directorul Centrului de Cooperare Transfrontalieră, Integrare Europeană şi Atragerea Investiţiilor, membri ai comisiei regionale sectoriale a ADR Nord apă şi canalizare  şi  în domeniul managementului deşeurilor solide s-au aflat într-o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a României, la care au participat 29 de reprezentanţi ai ADR Nord, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

 Timp de 5 zile delegaţia moldavă a vizitat mai multe obiective din domeniul aprovizionare cu apă şi canalizare şi managementul deşeurilor solide, au luat cunoştinţa cu unele proiecte si practici de succes implementate în Regiunea Nord-Est a României.

 Astăzi, 6 iunie curent in sala de ședințe a Consiliului Raional Fălești s-a desfășurat cea de-a doua ședință a Comisiei Regionale Sectoriale în sectorul Managementului Deșeurilor Solide din Regiunea de Dezvoltare Nord.  Ședința a fost organizată de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord si GIZ  Germania.

 Ședința a fost deschisa si prezidată de către domnul Victor Cimpoieș, copreședintele Comisiei Regionale Sectoriale in domeniul managementului deșeurilor solide a Consiliului Regional de Dezvoltare Nord, directorul  Centrului de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană. Cu cuvinte de salut au venit doamna Svetlana Bolocan, șefa Direcției „Gestionarea deseurilor” la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării regionale si Mediului si domnul Denis Parea, consultant superior, GIZ.

 În perioada 5 – 6 mai, Domnul Roman Radu, vicepreședintele raionului și Domnul Vitalie Cimpoieș, director al Centrului de Cooperare Transfrontalieră au participat la celebrarea aniversării a 562-a a orașului Noua Sulița, Ucraina.

 Cu această ocazia delegația raionului Fălești, alături de cea a raionului Ungheni, a orașului Huedin, România, și a orașului Joniskis, Lituania, au avut o întâlnire cu șefa Administrației de Stat a raionului Noua Sulița Doamna Eugenia Boico și primarul orașului Noua Sulița Doamna Maria Nicorici, cît și consilierii din consiliul local Noua Suliță.

 Evenimentele dedicate Hramului orașului Noua Suliță au început cu o cursă de ciclism în care au venit să se aventureze o mulțime de participați. În cadrul sărbătorii, în fața Casei raionale de Cultură a fost lansată o expoziție a pictorilor și meșterilor populari din raion, iar în parcul central s-a desfășurat un minunat concert de fanfară, susținut de orchestrele locale, care mai târziu a mărșăluit pe strada centrală a orașului.

 Proiectul pilot  ”Pas cu pas spre colectarea separată a deșeurilor solide” a demarat la 13 decembrie 2017 și este implementat de Consiliul raional Făleşti în parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa (regiunea Cernăuți, Ua), Centrul Regional de Mediu Moldova (REC Moldova), AO „CUTEZĂTORUL” din or. Făleşti și AO ”Agenția pentru Dezvoltare Economică și Cooperare Transfrontalieră” (Ua) în cadrul Programului EaPTC Moldova-Ucraina.  

dss La finele anului 2017 in raionul Fălești a început implementarea proiectului "Pas cu pas pentru colectarea separată a deşeurilor solide", finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul de Cooperare Teritoriala Republica Moldova-Ucraina. Proiectul, ce a fost depus încă la 14 iulie 2015 va fi implementat pe o perioadă de 14 luni, avînd o valoare totală de 299 112 mii Euro.

 Proiectul este implementat de Consiliul raional Făleşti în parteneriat cu primăria oraşului Novoselitsea, Ucraina, Centrul Regional de Mediu din Moldova, Asociația Obşteasca CUTEZĂTORUL şi Agenţia Economică din Novoselitsea de Dezvoltare şi Cooperare Transfrontalieră, Ucraina.