Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  În perioada 12- 14 august curent o delegație din județul Botoșani,  9 fermieri si specialiști din domeniul agricultură, au efectuat o vizită de studiu si schimb de experiență în raionul Fălești. Oaspeții din România au avut o întâlnire la Consiliul raional cu Domnul Veaceslav FUSU, Vicepreședintele raionului, Domnul Valeriu Motelica, șef a Secției  Agricultură și Alimentație  si directorul executiv al AO „CUTEZATORUL”  domnul Victor Cimpoieș.

  Evenimentul a fost organizat de  Asociația Obștească „CUTEZĂTORUL” în colaborare cu Secția Agricultură și Alimentație a Consiliului raional Fălești și Direcția pentru Agricultură Județeană Botoșani în cadrul parteneriatului de menținere și dezvoltare a relațiilor bilaterale în domeniul agriculturii, organizarea târgurilor și expozițiilor in domeniu, schimbului de experiență și bune practici între fermierii români și moldoveni.

  În numele delegației botoșanene, cu un cuvânt de salut s-a adresat seful Direcției pentru Agricultură Județeană Botoșani domnul Cristian Delibas care a menționat, că parteneriatul cu raionul Fălești durează mai mult de zece ani si are  ca scop schimbul de  experiență și bunele practici agricole existente pe ambele maluri ale Prutului, realizarea în comun a proiectelor benefice pentru fermierii din raionul Fălești, Republica Moldova și județul Botoșani, România.

  • fem-botosani_1
  • fem-botosani_10
  • fem-botosani_2

  Vizita în raionul Fălești a continuat în satul Rediul de Sus, unde oaspeții din România au vizitat SRL „Gospodarul Rediu” si au avut o întâlnire interesantă și utilă cu directorul societății, domnul Nicolae Kiktenko, care prezentat experiența bogată în producerea si comercializarea materialului săditor de nuci, cu  vizitarea livezilor de nuci și alun, pepiniera, unde se produc anual peste 70 de mii de puieți de nuci.

  Fermierii din județul Botoșani au participat la Ziua câmpului, vizitat lotul demonstrativ de comportare și testare a hibrizilor de floarea soarelui și porumb, cu utilizarea tehnologiei agriculturii conservative, creat de Asociația Obștească „CUTEZATORUL”, compania LIDEA și societatea Agro Popuros.  Oaspeții din Botoșani au purtat discuții utile cu directorul societății Agro Popuros, domnul Mihai Goncerenco și agronomul Valerian Pîrău, unde au vizitat câmpurile de sfeclă de zahăr, depozitele și tehnica agricolă.           

  La sfârșitul zilei, delegația din România a vizitat livezile de cireș si prune a Gospodăriei Țărănești " Petreanu Aurel" din satul Ilenuța, unde au luat cunoștință cu tehnologia de creare și întreținere a livezilor respective.

  Sâmbăta, delegația din România a vizitat firma de producere și comercializare a materialului săditor pomicol și viticol " Vitis Cojușna", unde au fost primiți de domnul doctor în științe agricole, Gheorghe Gaberi unde  au vizitat pepiniera societății.

  In ultima zi a vizitei, fermierii din județul Botoșani au vizitat combinatul de vinuri Cricova și orașul subteran de la Mileștii Mici.

  Mai multe fotografii