Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 În perioada 6-10 august curent, Doamna Iraida BÎNZARI, preşedintele raionului, şi  Domnul Victor Cimpoieș, directorul Centrului de Cooperare Transfrontalieră, Integrare Europeană şi Atragerea Investiţiilor, membri ai comisiei regionale sectoriale a ADR Nord apă şi canalizare  şi  în domeniul managementului deşeurilor solide s-au aflat într-o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a României, la care au participat 29 de reprezentanţi ai ADR Nord, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

 Timp de 5 zile delegaţia moldavă a vizitat mai multe obiective din domeniul aprovizionare cu apă şi canalizare şi managementul deşeurilor solide, au luat cunoştinţa cu unele proiecte si practici de succes implementate în Regiunea Nord-Est a României.

 Vizita de studiu a început în judeţul Iaşi, unde a fost vizitat operatorul de alimentare cu apă, canalizare și epurare S.C. ,,APAVITAL” S.A Iași și Stația de tratare Chirița, unde au fost puse în discuție aspecte privind sistemele de alimentare cu apă și canalizare din județul Iași.  A fost  vizitată şi Stația de epurare a apelor uzate din localitatea Dancu și Centrul municipal de colectare a deșeurilor solide din Iași.

 În municipiul Piatra Neamț, delegația din nordul Moldovei a fost primită de Vasile Asandei, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est. În cadrul întrevederii, dumnealui  s-a referit la un șir de aspecte privind programele și proiectele cu finanțare europeană din Regiunea Nord-Est a României. Membrii Comisiilor Regionale Sectoriale s-au documentat cum își desfășoară activitatea Stația de epurare a apelor uzate din municipiul Roman, județul Neamț (operator regional „ApaServ” S.A. Neamț), depozitul județean de deșeuri nepericuloase Girov, precum și operatorul  de servicii ecologice Brantner Servicii Ecologice S.A. din municipiul Piatra Neamț.

 Cu experienţe europene s-au documentat membrii delegaţiei, vizitând şi Staţia de epurare a apelor uzate din oraşul Gura Humorului, judeţul Suceava.

 Vizita de studiu s-a finalizat în judeţul Botoşani, unde delegația din nordul Republicii Moldova a vizitat Stația de tratare a apei pentru proiectul derulat de SC „Nova Apa Serv” S.A., amplasată în satul Cămătărăști-Deal, precum și Centrul judeţean de management integrat al deșeurilor din comuna Stăuceni. Ulterior, în incinta Consiliului Județean Botoşani, membrii delegației au avut o întâlnire cu Otilia Moruz, şefa Sectorului Proiecte internaționale a Consiliului Judeţean Botoşani şi şefii serviciilor judeţene apa, canalizare si managementului deşeurilor, în cadrul căreia au fost informați despre proiectele de dezvoltare regională realizate.

 Vizita de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a României a fost organizată de ADR Nord conform  Planului de activități pentru anul 2018 al CRS în domeniile AAC și MDS cu suportul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Galerie foto