Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

dss La finele anului 2017 in raionul Fălești a început implementarea proiectului "Pas cu pas pentru colectarea separată a deşeurilor solide", finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul de Cooperare Teritoriala Republica Moldova-Ucraina. Proiectul, ce a fost depus încă la 14 iulie 2015 va fi implementat pe o perioadă de 14 luni, avînd o valoare totală de 299 112 mii Euro.

 Proiectul este implementat de Consiliul raional Făleşti în parteneriat cu primăria oraşului Novoselitsea, Ucraina, Centrul Regional de Mediu din Moldova, Asociația Obşteasca CUTEZĂTORUL şi Agenţia Economică din Novoselitsea de Dezvoltare şi Cooperare Transfrontalieră, Ucraina.

 Scopul si obiectivele proiectului "Pas cu pas pentru colectarea separată a deşeurilor solide" au reieșit din rezultatele proiectului precedent „Îmbunătăţirea transfrontaliera a gestionarii deșeurilor municipale din Republica Moldova, Romania si Ucraina”, in cadrul căruia a fost dezvoltata infrastructura in domeniul managementului deșeurilor din orașul Fălești si 10 localități rurale.

 Proiectul respectiv va dezvolta soluții pe termen lung pentru colectarea, gestionarea si reciclarea deșeurilor, orientate spre micșorarea volumului de deșeuri in zonele rurale din raioanele Fălești şi Novosulitsea, creșterea nivelului de conștientizare si implicare a publicului la gestionarea deșeurilor, pregătirea partenerilor de proiect pentru proiecte investiţionale, de o avengura mai mare.      Până in prezent au fost create echipa de proiect a Consiliului raional in frunte cu doamna Iraida Binzari, președintele raionului, Comitetul de Coordonare al proiectului, echipa transfrontaliera in componenta căreia au intrat reprezentanții tuturor partenerilor de proiect. In prezent se pregătește conferința de lansare a proiectului, ce va avea loc in prima decada a lunii februarie curent. Se finisează elaborarea criteriilor de selectare a localității, ce va beneficia in mod direct de proiect. In aceasta localitate va fi testata o noua modalitate de selectare si depozitare a deșeurilor, cu participarea nemijlocita a cetățenilor. Va fi organizat sondajul de opinie publica cu intervievarea a peste 2000 de cetățeni, o serie de activități orientate la sensibilizarea populației care v-a fi asigurata  cu containere in suma de 28 mii de Euro.

 Programul de Cooperare Teritorială in cadrul Parteneriatului Estic Republica Moldova- Ucraina are menirea să consolideze relația între cele două state vecine, să ducă la îmbunătățirea cooperării transfrontaliere, condițiilor de viață și dezvoltare socială, la rezolvarea în comun a problemelor, cu care se confrunta locuitorii acestui areal transfrontalier.

 Autoritatea comuna de management in cadrul acestui program este Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).