Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 La 1 februarie curent în municipiul Chişinău a avut loc ceremonia de semnare a contractelor de implemntare a proiectelor în cadrul Programului operaţional comun Republica Moldova-Ucraina. Din partea Consiliului raional Făleşti, aplicant al proiectului "Pas cu pas pentru colectarea separartă a deşeurilor solide", finanţat de Uniunea Europeană, contractul a fost semnat de preşedintele raionului Făleşti Iraida Bînzari.
 Cererea de finanţare, elaborată cu doi ani în urmă şi depusă la 14 iulie 2015 va fi implementată pe o perioadă de 18 luni, avînd o valoare toatală de 299 112 mii Euro. Proiectul respectiv este implementat de către Consiliul raional Făleşti în parteneriat cu primăria oraşului Novoselitsea, Ucraina, Centrul Regional de Mediu din Moldova, Asociaţia Obştească „CUTEZĂTORUL” şi Asociaţia Obştească „Agenţia Economică din Novoselitsea de Dezvoltare şi Cooperare Transfrontalieră”, Ucraina. Autoritatea comuna de management în cadrul acestui program va fi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei cu sediul la Chişinău (GIZ). Scopul şi obiectivele proiectului "Pas cu pas pentru colectarea separartă a deşeurilor solide" au reieşit din rezultatele proiectului precedent „Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deseurilor municipale din Republica Moldova, Romania şi Ucraina”, în cadrul căruia a fost dezvoltată infrastructura în domeniul managementului deşeurilor din oraşul Făleşti şi 10 localităţi rurale. Proiectul respectiv va dezvolta soluţii pe termen lung pentru colectarea, gestionarea şi reciclarea deşeurilor, orientate spre micşorarea volumului de deşeuri în zonele rurale din Făleşti şi Novoselitsea, creşterea nivelului de conştientizare şi implicare a publicului la gestionarea deşeurilor.
 În acest scop, va fi selectată o localitate rurală, unde va fi testată o nouă modalitate de selectare a deşeurilor cu participarea nemijlocită a locuitorilor. Va fi organizat sondajul de opinie publică cu intervievarea a peste 2000 de cetăţeni, procurate şi distribuite locuitorilor containere pentru colectarea deşeurilor, editate şi distribuite pliante şi postere informative, o broşură privind colectarea separată a deşeurilor, desfăşurate o serie de seminare, mese rotunde, întîlniri cu cetăţenii din ambele ţări implicate în proiect.
Mai multe fotografii