Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Pe data de 14 octombrie curent în sala de ședințe a primăriei orașului Fălești, Centrul de Cooperare Transfrontalieră, Integrare Europeană și Atragerea Investițiilor în colaborare cu Asociația Obștească „CUTEZATORUL” a organizat și desfășurat seminarul cu tema “Atragerea investițiilor regionale, naționale și europene- premiză pentru dezvoltarea social economică rurală”.

La eveniment au participat peste 20 de reprezentanți ai primariilor, societății civile și fermierilor și antreprenorilor agricoli din raionul Fălești.

Participanți la seminar au audiat raportul „Crearea parteneriatelor APL-bussines-ONG în scopul atragerii investițiilor din programele naționale, regionale și transfrontaliere”, finanțate de Uniunea Europenă, alți donatori din țara și străinătate,  prezentat de directorul Centrului pentru Cooperare Transfrontalieră, Integrare Europeană, Atragere a Investițiilor Victor Cimpoieș și Programul Operațional Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020, care v-a fi lansat în semestrul doi al anului 2016. Obiectivul general al Programului este de a spori dezvoltarea social economică şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor din zona vizată de program prin investiţii comune în educaţie, dezvoltare economică, cultură, infrastructură şi sănătate, asigurând în acelaşi timp siguranţă şi securitatea cetăţenilor din cele două ţări.       Pentru a fi eligibil pentru finanţare în cadrul Programului, un proiect trebuie să îndeplinească următoarele 3 criterii: eligibilitatea solicitantului, eligibilitatea activităţilor şi eligibilitatea cheltuielilor. Proiectul trebuie să fie comun, să includă parteneri din ambele state, să aibă impact transfrontalier direct si să fie implementat în aria programului (Republica Moldova-întreg teritoriul, Romania-județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galași).

Programul are o valoare de 89.1 milioane Euro buget total – dintre care 81 milioane finanțate de UE prin Instrumentul European de Vecinătate – ENI și 8.1 milioane euro cofinanțare asigurată de statele partenere.

Nu mai puțin interesante au fost și rapoartele prezentate de șeful Secției Managementul proiectelor al ADR Nord Constantin Bîndiu „Rezultatele proiectelor finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională și noi oportunități de finanțare în Republica Moldova” și vicedirectorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Alexandru Fusa „Oportunități pentru finanțare ai agenților economici din sectorul agrar”.

La ședința Consiliului Regional de Dezvoltare Nord din 13 octombrie 2016 a fost luată decizia de a recomanda spre finanțare proiectul „Asigurarea orașului Fălești cu apă din rîul Prut 2” în valoare de 40 milioane de lei, prezentat de Consiliul raional Fălești în cadrul concursului propunerilor de proiecte în domeniul dezvoltării regionale 2016, finanțate din Fondul National pentru Dezvoltare Regională.

Seminarul a finalizat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, propuneri și recomandații privind atragerea investițiilor în raionul Fălești.