Recent, în satul Boiani, regiunea Cernăuți, Ucraina, partenerii din Republica Moldova ai proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deşeurilor solide” (Consiliul raionul Fălești, REC Moldova, AO „CUTEZATORUL”), au participat la conferința transfrontalieră cu genericul "Colectarea separata a deșeurilor solide - imperativ al timpului".

 Evenimentul a fost organizat de către Agenţia pentru Dezvoltare Economică şi Cooperare Transfrontalieră din Novoselitsa în cadrul proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deşeurilor solide”, finanțat de Uniunea Europenă, prin Programul de Cooperare Teritorială al  Parteneriatului Estic Republica Moldova-Ucraina.

 La ea au participat reprezentanți ai organelor APL, instituțiilor publice locale și regionale, întreprinderilor municipale de gestionare a deșeurilor, societăţii civile și grupurile țintă ale proiectului. Rapoarte privind mersul și desfășurarea activităților proiectului in ambele tari au prezentat Victor Cimpoieș managerul proiectului si Arteom Yakimet coordonatorul proiectului din Novoselitsa. Rezultatele sondajelor de opinie publică efectuate în orașul Novoselitsea, Ucraina si satul Sarata Veche, precum și metodele de colectare separata a deșeurilor au fost prezentate de către Sergiu Cioban, reprezentantul întreprinderii de cercetare si producere din Cernăuți si Victor Cotruță consultant în managementul deșeurilor solide la Centrul Regional de Mediu din Moldova.

 Marţi, 21 august în sala de şedinţe a Consiliului raional s-a desfăşurat masa rotundă cu genericul „Colectarea separată a deşeurilor solide – imperativ al timpului”, organizată în cadrul proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deşeurilor solide” implementat de către Consiliul raional Faleşti prin programul Cooperării Teritoriale Republica Moldova -Ucraina finanţat de Uniunea Europeană.

 Activitatea a început cu un cuvânt de salut din partea preşedintelui raionului Doamna Iraida Bînzari care a vorbit despre importanţa gestionării eficiente a deşeurilor solide. Totodată dumneaei s-a împărtăşit cu experiența acumulată în timpul vizitei de studiu din România, unde a luat cunoştinţa cu unele proiecte si practici de succes implementate în Regiunea Nord-Est a României  în domeniul aprovizionării cu apă şi canalizare şi managementului deşeurilor solide.

 În perioada 6-10 august curent, Doamna Iraida BÎNZARI, preşedintele raionului, şi  Domnul Victor Cimpoieș, directorul Centrului de Cooperare Transfrontalieră, Integrare Europeană şi Atragerea Investiţiilor, membri ai comisiei regionale sectoriale a ADR Nord apă şi canalizare  şi  în domeniul managementului deşeurilor solide s-au aflat într-o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a României, la care au participat 29 de reprezentanţi ai ADR Nord, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

 Timp de 5 zile delegaţia moldavă a vizitat mai multe obiective din domeniul aprovizionare cu apă şi canalizare şi managementul deşeurilor solide, au luat cunoştinţa cu unele proiecte si practici de succes implementate în Regiunea Nord-Est a României.

 Astăzi, 6 iunie curent in sala de ședințe a Consiliului Raional Fălești s-a desfășurat cea de-a doua ședință a Comisiei Regionale Sectoriale în sectorul Managementului Deșeurilor Solide din Regiunea de Dezvoltare Nord.  Ședința a fost organizată de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord si GIZ  Germania.

 Ședința a fost deschisa si prezidată de către domnul Victor Cimpoieș, copreședintele Comisiei Regionale Sectoriale in domeniul managementului deșeurilor solide a Consiliului Regional de Dezvoltare Nord, directorul  Centrului de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană. Cu cuvinte de salut au venit doamna Svetlana Bolocan, șefa Direcției „Gestionarea deseurilor” la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării regionale si Mediului si domnul Denis Parea, consultant superior, GIZ.

 În perioada 5 – 6 mai, Domnul Roman Radu, vicepreședintele raionului și Domnul Vitalie Cimpoieș, director al Centrului de Cooperare Transfrontalieră au participat la celebrarea aniversării a 562-a a orașului Noua Sulița, Ucraina.

 Cu această ocazia delegația raionului Fălești, alături de cea a raionului Ungheni, a orașului Huedin, România, și a orașului Joniskis, Lituania, au avut o întâlnire cu șefa Administrației de Stat a raionului Noua Sulița Doamna Eugenia Boico și primarul orașului Noua Sulița Doamna Maria Nicorici, cît și consilierii din consiliul local Noua Suliță.

 Evenimentele dedicate Hramului orașului Noua Suliță au început cu o cursă de ciclism în care au venit să se aventureze o mulțime de participați. În cadrul sărbătorii, în fața Casei raionale de Cultură a fost lansată o expoziție a pictorilor și meșterilor populari din raion, iar în parcul central s-a desfășurat un minunat concert de fanfară, susținut de orchestrele locale, care mai târziu a mărșăluit pe strada centrală a orașului.