A devenit deja o tradiție, ca în ajun de Postul Mare popoarele slave să sărbătorească ,,Maslenița”, care e cunoscută și ca sărbătoarea clătitelor.

La 13 martie  de către angajații Palatului raional de Cultură  susținuți de Secția Cultură și Turism și Primăria Fălești au desfășurat o amplă sărbătoare cu genericul ,,Guleai Maslenița”. Platoul din  fața  Palatului de Cultură a fost  inundat de mulțimea de participanți veniți preponderent din comunitățile ruse.

Moderatorii Anatolie și Alexandra Bargan, „ Maslenița” reprezentată de Daria Cușchevici, clovnii prezenți au avut grija ca oaspeții și participanții sărbătorii să se simtă confortabil și să savureze din plin de splendoarea și frumusețea tradițiilor acestui eveniment.

Oaspeți  de onoare au fost Dna Iraida Bînzari, președintele raionului și Dl Vladimir Rusu, primarul orașului Fălești care au transmis un mesaj de felicitare pentru organizatori și participanți cu ocazia sărbătorii.

O frumoasă interpretare a luptei dintre bine și rău, primăvară și iarnă, au improvizat părinții și copiii din clasa a II-a, III-a,VI-a și a VIII-a din cadrul Liceului Teoretic,,Alexandru Pușkin” din or. Fălești și din gimnaziile Logofteni și Popovca. Cu aplauze furtunoase au fost întîmpinați cei mai mici participanți la sărbătoare, copiii din grupa ,,Svetliacioc” din Grădinița nr.12, or. Fălești. Cu un repertuar deosebit au venit colectivele de la Casa de Cultură și gimnaziul din satul Ciolacu Nou, colectivele,,Beriozca” din satul Gara Catranîc și ,,Molodușca” din satul Egorovca. Dispoziția de sărbătoare a fost întregită și de colectivele artistice de pe lîngă Palatul raional de Cultură ,,Foleșteanca”, ,,Baștina” și ,,Auraș-Păcuraș”.

O dispoziție deosebită au creat  clătitele gustoase pregătite de către Aliona Razdalovscaia.

 

Prin tradiție, în această zi popoarele slave fac o sperietoare din cîrpe, care simbolizează iarna, și o ard. Astfel, se crede că toate lucrurile rele se distrug și este vestită venirea primăverii: ”Sperietoarea a fost arsă și la Fălești, pentru că odată cu arderea ei pleacă iarna, iar cu iarna pleacă toate lucrurile rele si negative, care au fost în anul precedent.” 

Adio, Iarnă, bine ai venit, Primăvară !

Galerie Foto - Masleniţa 2016