Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  În raionul Fălești, Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor-2020”, ediția a 54-a, s-a inaugurat astăzi, în ziua de 1 martie, în localul Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir”, printr-un spectacol muzical-coregrafic cu genericul „Mărțișorul copiilor”. Atmosfera festivă se simțea din holul instituției, unde erau vernisate expoziții  de mărțișoare, peste tot simboluri roșii și albe ale sărbătorilor de primăvară, realizate de copii, din palmaresul Muzeului raional de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi”, Casei de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Eleonora Găină”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și expoziții personale, inaugurate recent, ale artistului plastic Damian Furdui și artistului liber profesionist Svetlana Culicețchi, ambii din Fălești.

  La eveniment au fost oaspeți de onoare Sergiu FÎNTÎNA, Președintele raionului Fălești, Nicolai CAZACU, șef adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat al Republicii Moldova, Mariana OSADȚA, șef a Direcției Generale Educație Fălești.  Festivalul a fost salutat de Ludmila NEGRI, șef nterimar a Secției Cultură și Turism, care i-a felicitat pe toți cu ocazia sărbătorilor primăverii, menționând că Mărțișorul este un simbol al reînnoirii și al speranței.

  În spectacol s-au produs colectivele: corurile „Clopoțel” și „Speranța”, ansamblul vocal „Mlădițe muzicale” ale Școlii de Muzică Fălești, formația folclorică „Auraș-Păcuraș”, ansamblurile de dans popular „Făleșteanca”, „Favorit” ale Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” Fălești și „Brâuleț” din s. Mărăndeni, orchestrele de muzică populară „Mugurel”, Școala de Arte s. Glinjeni, și „Câmpia”, filiala Scumpia a Școlii de Muzică Fălești. S-au interpretat melodii și cântece pentru diferite preferințe, s-a dansat cu pasiune.

  Pe parcursul derulării sărbătorii cuvinte de felicitare cu urări de sănătate și prosperitate, împreună cu mesajul importanței tradițiilor, rădăcinilor și identității noastre, au adresat Nicolai Cazacu, șef adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat al Republicii Moldova și Sergiu FÎNTÎNA, președintele raionului Fălești, care pe final de eveniment a înmânat diplome tuturor participanților, în semn de înaltă gratitudine și dăruire profesională.

  Pe parcursul decadei Festivalului „Mărțișor” în localitățile raionului Fălești vor fi organizate diverse acțiuni artistice publice cu participarea colectivelor artistice de amatori de diferite vârste și genuri de artă.

  Festivalul de Muzică „Mărțișor” este inclus în lista de capodopere ale patrimoniului cultural sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a UNESCO.

Galerie foto