Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 La  21 martie în  incinta  școlii de arte plastice “Gheorghe Vrabie" a fost organizată o lecţie deschisă de comemorarea jubileului de 80 ani a marelui artist plastic, pământeanul Gheorghe Vrabie născut la 21 martie 1938 în satul Călineşti,  raionul Făleşti . 

 

 La acest eveniment au fost  invitați Doamna Holban Eugenia, sora artistului, Doamna Nina Onciu şi Marina Cosovan lucrători al Bibliotecii raionale Făleşti, care au prezentat o expoziţie de cărți cu referire la biografia și opera artistului.  Profesorii împreună cu elevii școlii au pregătit o expoziţie de lucrări îndeplinite in stil grafic. Elevii au făcut cunoştinţă cu biografia artistului, anii de copilăriei, familia sa, anii de studii si creaţia graficianului. A lucrat in grafică, acuarelă, gravură, acvaforte,  mosaic, pictură monumentală. A ilustrat mai bine de 100 de cărţi cu operele lui M. Eminescu, B.P.Hajdeu, V. Alecsandri, I. Creangă, Gr. Vieru, I. Druţă, D. Alighieri, Paul Valeri. Printre cele mai de valoare lucrări ale artistului se socoate Stema şi Drapelul Republicii Moldova, designul leului moldovenesc care a intrat în circulație în 1993, simbolul municipiului Chişinău, Stema Curţii Supreme de Justiţie şi a Departamentului Vamal. Elevii au avut posibilitatea să privească un filmuleț documentar despre Gheorghe Vrabie.

 Este de datoria tuturor să transmitem copiilor valorile noastre, despre personalitățile originare din raionul Fălești care ne-au dus faima dincolo de hotarele țării.

Galerie foto