Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 În săptămâna ce precede Postul Mare, tradițional, popoarele slave sărbătoresc „Maslenița”, cunoscută și ca sărbătoarea clătitelor. Aceasta are ca semnificație întâmpinarea primăverii, luare de rămas – bun de la iarnă, dar și pomenirea morților, care se marchează printr-o gamă largă de activități distractive, jocuri, și desigur coacerea clătitelor.

 La Fălești sărbătoarea clătitelor s-a desfășurat sub genericul „Guleai, Maslenița”. La 18 februarie curent holul Palatului raional de Cultură  a fost inundat de mulțimea de participanți veniți îndeosebi din comunitățile ruse.

 La eveniment au fost prezenți Domnul Roman RADU, vicepreședintele raionului, Domnul Vladimir RUSU, primarul orașului Fălești și Domnul Grigore BUDU, șef al Secției Cultură și Turism, care au transmis mesaje de felicitare pentru organizatori și participanți cu ocazia sărbătorii.

 Cu aplauze furtunoase au fost întâmpinați micuții participanți la sărbătoare, copiii din Grădinița nr.12, or. Fălești. Cu un repertoar deosebit au venit colectivele de la Casa de Cultură și gimnaziul din satul Ciolacu Nou, Logofteni, Pompa colectivele ,,Beriozca” din satul Gara Catranîc și ,,Molodușca” din satul Egorovca. Dispoziția de sărbătoare a fost întregită și de colectivele artistice de pe lîngă Palatul raional de Cultură „Favorit”, ,,Foleșteanca”, ,,Baștina” și ,,Auraș-Păcuraș”.

 Prin tradiție, în această zi popoarele slave fac o strigoaică din cârpe, care simbolizează iarna, și o ard. Astfel, se crede că toate relele se distrug și este vestită venirea primăverii. La Fălești strigoaica a fost arsă în strada din fața Palatului raional de Cultură. Copii și cei mari au încins o horă în jurul rugului spre a alunga lucrurile negative din anul precedent, iar odată cu ele și pleacă și iarnă.

Galerie foto