Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 Sărbătorile de iarnă sunt cele mai spectaculoase și relevante pentru cultura spirituală a poporului nostru, incluzând un întreg ansamblu de datini și obiceiuri. În data de 24 decembrie curent, în spațiul Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” Fălești, a derulat Festivalul raional al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă „Să trăiți, să-nfloriți!”. Sărbătoarea a întrunit 16 colective artistice, cât și participanți individuali din satele și comunele raionului. Cuvânt de salut a avut șeful Secției Cultură și Turism Fălești, Grigore Budu, urmat de un program feeric de colinde laice și religioase, cântece de stea, urături tradiționale, jocuri cu măști zoomorfe. Vin colindătorii,/Urătorii vin,/Sună azi colindul/Pe meleag creștin.

 Colindul ne face să ne simțim din nou copii, simțind bucuria din seara de Crăciun, când Magii au vestit Nașterea Mântuitorului. Potrivit tradiției, colindătorii nu trebuie refuzați de gazde, deoarece prin urările lor aceștea alungă spiritele rele. Cete de colindători au sosit prin participarea formațiilor „Doruleț” - Călugăr, „Sărăteanca” – Sărata Veche, „Sălcioara” – Năvârneț, „Scumpianca” – Scumpia, „Doinița” – Risipeni, „Smărăndițele” – Mărăndeni, „Doltencele” – Doltu, „Focul din vatră” – Catranâc, „Bocănenii” – Bocani, „Pietroșeanca” – Pietrosu, „Speranța” – Glinjeni, „Busuiocul” – Valea Rusului, „Țărăncuța” – Pârlița, „Cimbrișor” – Taxobeni, „Mugurași” – Gara Fălești. Luminată de Steaua Domnului cu vestea „Și am înțeles Iubirea...”, Augustina Friptu din s.Izvoare a venit în scenă cu un colind, cuvintele căruia îi aparțin și care a fost un dar pentru toți creștinii. Un colind deosebit a prezentat și Viorica Produ din Năvârneț, dar și tânăra colindătoare, Anișoara Cozlovschi, din Gara Fălești.

 După Crăciun vine seara Sfântului Vasile, când se merge cu uratul. Cu mult suflet și dăruire au urat Victor Pavlinciuc, Sevastian Cocieru, Alexei Pavlinciuc din Călugăr, Constantin Ciobanu din Sărata Veche, Vladimir Lupescu din Glinjeni, Denis Talpă din Gara Fălești, cetele de urători din localitățile Scumpia, Bocani, Pietrosu, Valea Rusului.

 Un spectacol atrăgător au realizat jocurile cu măști zoomorfe: „Ursul” de la Călugăr, Scumpia și Bocani, „Jocul Căluților” de la Catranâc, Glinjeni și Sărata Veche, „Capra” de la Taxobeni și Gara Fălești, „Jocul Căprițelor” de la Catranâc și Glinjeni, „Cerbul” de la Valea Rusului și „Jocul măștilor” de la Sărata Veche.

 Sărbătoarea a culminat cu evoluarea emotivă a cunoscutului grup coral „Axion”, membrii căruia sunt slujitori ai bisericilor din raion și care sunt armonios diriguiți de preotul Alexandru Stratan.

 Participanții la sărbătoare au valorificat și promovat în scenă cele mai frumoase și autentice tradiții și obiceiuri ale localităților de baștină, pe care le transmitem cu drag tinerelor generații. Asta ne va aduce bucurie și speranța că tradițiile noastre strămoșești vor dăinui peste veacuri. Felicitări și mulțumiri pentru prestația deosebită. Împreună cu spectatorii, în sală s-au aflat și au aplaudat artiștii din scenă vicepreședintele raionului Fălești Roman Radu și un grup de specialiști, care vor evalua activitatea. Aplauzele ne-au confirmat că prezența tuturor participanților a fost apreciată. Considerăm că și această ediție a festivalului a constituit un eveniment cultural de înaltă ținută și că publicul spectator nu a regretat nici o clipă de alegerea făcută.

Galerie foto