Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 De oferta Proiectului „Crearea Cluburilor de Robotică în Bibliotecile din Moldova”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Programului Novateca, împreună cu alte 7 biblioteci din Moldova, a beneficiat de echipament de robotică LEGO și Biblioteca publică raională „M.Eminescu” din Fălești. Deși rezervați la început, utilizatorii instituției au rămas cuceriți de toate posibilitățile pe care le generează robotica și s-au implicat cu mult entuziasm în activități, așteptând cu nerăbdare lansarea Clubului de Robotică, scopul fiind de a spori interesul tinerilor pentru ştiinţă și tehnologie. La eveniment au participat mulți copii de diferite vârste, deoarece pentru prima dată la Bibliotecă au fost prezentați roboții construiți din piese Lego, roboţi construiţi de copii, care sunt puşi să execute diferite sarcini. Curioși, aceștea au venit la eveniment cu multe așteptări, să vadă minunile pe care le poate face un simplu roboțel Lego. Au urmat apoi traininguri cu diverse subiecte, precum prezentarea Roboților LEGO, constuirea Roboților, instalarea softului pe calculator pentru programarea roboților, robotul în misiune etc., antrenor fiindu-le Mihai Juncu, metodist-informatician al Bibliotecii. Deși ședința Clubului are loc în fiecare zi de miercuri a săptămânii, unii copii sunt atât de pasionaţi de robotică, încât practic sunt prezenți zi de zi la bibliotecă. Cei mai fideli participanți ai Clubului de Robotică sunt elevii Liceului Teoretic „M.Eminescu” Fălești Alexandru Cozlovschi, Marin Paiu, Radu Dima, Cristian Coman, Ion Caţaveica și alții, care inventează o gamă variată de maşini - roboţi, care execută diferite comenzi.
 Atelierele de lucru în cadrul serviciului modern de bibliotecă RoboClub continuă cu următorul grup pe elevi din localitate, tineri roboticieni. Aici este locul unde creativitatea și distracția crează buna dispoziție, unde se face prietenie cu știința și tehnologie. Sisteme de motoare, senzori, surse de alimentare au fost componentele folosite în procesul de învățare și experimentare.

 Clubul de Robotică este un club de exploatare pentru copii cu vârsta între 9 și 16 ani, menit să cultive pasiunea copiilor pentru știință și tehnologie și să le transmită deprinderi valoroase de viață și muncă. În fiecare zi sunt noi încercări, sarcini, competiţii în cadrul Clubului de Robotică. De un singur lucru ne-am convins - copiilor le este din ce în ce mai interesant să construiască, să programeze și să-i pună să execute anumite comenzi date de ei roboțeilor LEGO. Suntem foarte bucuroși că am reușit să trezim la copii pasiunea de robotică, în cadrul cadrul Clubului copiii proiectează, construiesc, programează și testează roboții autonomi folosind tehnologia LEGO@MINDSTORMS. Roboții sunt proiectați și programați de copii pentru a realiza diferite misiuni. Terenul de joc pe care se desfășoară activitatea Clubului de Robotică reflectă un subiect din viața reală. Copiii cercetează o problemă din viața reală și mai apoi elaborează o soluție pentru problema respectivă. Problema la care au lucrat membrii Clubului a fost Animal AlliesSM și a fost dedicat prietenilor noștrii cu blană, cu pene si înotătoare. FIRST® LEGO® League provoacă copiii sâ se gandească, la fel ca oamenii de știință și inginerii. Pe parcursul sezonului ANIMAL ALLIESSM, echipele au construit, au testat și au programat un robot autonom folosind tehnologia LEGO® MINDSTORMS® pentru a rezolva un set de misiuni in cadrul probei de robotică și a avut ca scop protejarea animalelor în caz de accidente rutiere în care sunt implicate animalele. De asemenea, ei au ales și au rezolvat o problemă din lumea reală în cadrul proiectului de cercetare. De-a lungul întregului sezon, echipele au invațat și au aplicat valorile fundamentale ce stau la baza FIRST® LEGO® League.
 Tinerii inovativi, creativi și plini de entusiasm ai Clubului de Robotică, primind de curând numele de Minioni,sunt membri celui mai tare club de robotica din Fălești. Echipa Minioni a avut marea ocazie de a participa la Campionatul Național FIRST® LEGO® League care s-a desfășurat la data de 25-26 februarie în incinta Liceului „Gh. Asachi” din Chișinău. Dar aventura nu se încheie aici, fiind printre norocoșii și deținătorii cupei, dând dovadă de profesionalism, un spirit de echipă demn și prietenos, echipa a fost printre benefeciarii călătoriei și participării la campionatul international din orașul Tartu, Estonia, la data 11-12 martie.
 În cadrul competiţiei cei 4 participanți menționați mai sus, însoțiți de antrenorul Mihai Juncu, au fost provocaţi să rezolve diverse misiuni cu ajutorul roboţilor. Copiii, organizaţi într-o echipă, au cercetat un subiect concret, au programat și testat un robot autonom, care are misiunea de a salva animalele care sunt implicate foarte des în accidente rutiere. Echipa „MINIONI”, care activează în cadrul BPR „M.Eminescu”, au avut posibilitatea de a experimenta toate etapele din cadrul competiţiei de robotică FIRST® LEGO® League: rezolvarea unei probleme sub presiunea timpului, cu resurse insuficiente şi concurenţi necunoscuţi. Participând la FIRST® LEGO® League, membrii echipei şi-au îmbogăţit cunoştinţele în domeniul programării şi ingineriei, meritele lor fiind apreciate cu diplome și medalii de participare. Toate cunoștințele acumulate vor fi împărtășite nemijlocit și cu alți noi membri ai serviciului modern de bibliotecă.  

Galerie foto