Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 În ziua de 25 decembrie 2016, în incinta Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” din Fălești, au salutat cu mare bucurie Nașterea Domnului 14 colective artistice, păstrătoare ale tradițiilor populare autentice, sosite din întreg raionul la Festivalul tradițiilor și obiceiurilor de iarnă „Să trăiți, să-nfloriți!”. Cu prilejul evenimentului a adresat felicitări dl Grigore Budu, șef Secție Cultură și Turism Fălești. Domnia sa a urat celor prezenți pace-n suflet, realizări personale și profesionale, bucurii în anul care ne sosește.
 Colindatul deschide amplul ciclu al sărbătorilor de iarnă, legate nemijlocit de sărbătoarea Nașterii lui Iisus și schimbarea anului, și reprezintă cele mai răspândite și spectaculoase obiceiuri. Colindatul de Crăciun a devenit cel mai important ciclu sărbătoresc popular tradițional, cel mai bogat și colorat prilej de manifestări folclorice. Farmecul melodiilor și textelor poetice ale colindelor este inegalabil, ceea ce au demonstrat la început de sărbătoare formația folclorică „Baștina” din or.Fălești, conducător Valeriu Negri. Toate colectivele participante au prezentat un florilegiu de colinde inedite, alături de care s-au evidențiat și soliști, precum Igor Mahu și Ilinca Zubic din Fălești cu „Am pornit cu colindatul”, Dilion Elena din Izvoare – „Bunii mei creștini”, Irina Chirinciuc din Năvârneț – „Bună seara, Moș Crăciun” și „Aprindeți luminile”, Cătălina Stoian din Pruteni – „Larg deschideți poarta”, Maria Negoiță din Valea Rusului – „Colind de Crăciun”, Tamara Railean și Irina Timuță din Sărata Veche – „În seara de Crăciun” și, respectiv, „Noaptea de Crăciun” și „Colind de iarnă”.

 Pe parcursul festivalului s-au perindat cetele de urători, de feciori ai satelor noastre, care au adus urarea tradițională din preajma Anului Nou, plugușor care a păstrat scenariul ritualic al unei invocări magice cu substrat agrar, însoțit de strigături, pocnete de bici, sunete de clopoței și „buhaiul” care imită mugetul boilor. Urături tradiținale inedite au prezentat apreciații urători ai culturii făleștene – Pavel Hodobină din Hiliuți și Alexei Pavlinciuc din Călugăr.
 Perioada sărbătorilor de iarnă este o veritabilă stagiune de teatru folcloric. „Teatrul popular” cuprinde producții dramatice populare precum jocurile cu măști, teatrul de haiduci și teatrul cu subiecte istorice. Astfel, jocurile cu măști zoomorfe, care s-au păstrat prin tradiție la Fălești, însoțite de muzica interpretată la diferite instrumente, au transmis prin texte cântate sau strigate, prin măști, recuzită, dansuri, acte și gesturi rituale, formule magice vestea morții și renașterii divinității adorate, urări de sănătate, rod bogat, împlinirea dorințelor în noul an. Au venit în scenă „Ursul” din localitățile Fălești și Scumpia, „Capra” din Călugăr și Valea Rusului, „Căluțul” din Bocani. Și fiindcă ne bate la ușă Anul Cucoșului, „Cucoșul” s-a prezentat cu urări tradiționale din localitățile Fălești, Valea Rusului și Gara Fălești. Nu a rămas în umbră nici drama populară. „Jianul” a fost adus în scenă de colectivul Școlii de Muzică Fălești, director Mihaela Mamai.
 Pe scena festivalului au urcat numeroși artiști populari, cete de colindători și urători, formații folclorice, care au avut ca scop valorificarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor de iarnă autentice. Au bucurat publicul spectator formațiile folclorice din localitățile Hiliuți, cond. Maria Medvețcaia, „Doruleț” din Călugăr, cond. Mihai Grinciuc, „Vatra” din Izvoare, cond. Elena Dilion, „Busuiocul” din Valea Rusului, cond. Eugenia Cazacu, „Țărăncuța” din Pârlița, cond. Elena Grincu, „Sălcioara” din Năvârneț, cond. Petru Popușoi, „Crizantema” de la Gara Fălești, cond. Silvia Pascal, „Bocănencele” din Bocani, cond. Maria Dreglea. Au încheiat programul festivalului formația folclorică „Scumpianca” din Scumpia, cond. Valeriu Vrăjitoru, cu un repertoriu bogat și divers.
 Pe final de eveniment, Președintele raionului Fălești, dna Iraida Bînzari, a remarcat că participanții la festival au făcut frumoasă sărbătoarea, că, întâi de toate, trebuie să fim pătrunși de sensul profund al cuvintelor cu care au fost colectivele în scenă. Ceea ce ne deosebește în politica de globalizare este puterea obiceiului și a credinței. Suntem norocoși să avem niște obiceiuri diferite, inedite - tradițiile noastre. Acest lucru de „sfânt”, care ne leagă de moși-strămoși, nu cer mult talent, cer mult suflet, cer multă dragoste pentru cei ce au fost înaintea noastră și de ce noi vom putea să transmitem această carte de vizită a neamului copiilor noștri. Domnia sa a menționat, că tresare sufletul la auzul unei colinde, a unui frumos obicei de a vedea aici „Ursul”, „Capra”, lucruri care ne fac pe noi să fim inediți absolut în întregul areal european, pentru că nicăieri în lume nu există niște tradiții atât de frumoase. Dna Președinte a reiterat, că cei din scenă sunt cei care pun preț real pe lucrurile de frumos și sfânt, și fac lucrurile acestea, menționând, că a primit o revelație deosebită la auzul frumoaselor colinde care au răsunat.
 Pe toți cei prezenți a impresionat amenajarea Palatului de Cultură, dar și expoziția cu tematica iernii a elevilor Școlii de Arte Plastice „Gheorghe Vrabie” din or.Fălești, director Damian Furdui.
 Festivalul a fost apreciat prin autenticitatea materialului prezentat, vestimentația și recuzita adecvată repertoriului, măiestria interpretativă și cultura scenică. Participanților li s-a oferit diplome, colaci și dulciuri.
 Fie ca aroma de brad, colindele și mirosul de iarnă să vă umple inimile de bucurie, sufletele de liniște și viața de împliniri. Iubirea, Înțelepciunea și Generozitatea să vă fie călăuză în 2017!

 Mai multe fotografii