Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Primăvara a sosit pe meleagurile Moldovei aducînd cu ea minunatul Festival Internaţional de Muzică „Mărţişor”, la cea de-a 46-a ediţie, care s-a desfăşurat tradiţional în perioada 1-10 martie. Programul de acţiuni a festivalului a inclus 33 de spectacole artistice.

Spectacol de inaugurare a avut loc în localitatea Izvoare cu participarea colectivelor artistice din primăriile Izvoare, Taxobeni, Horeşti, Risipeni şi Scumpia. De asemenea, la 1 martie a derulat un program muzical „Primăvara – armonia sunetului, culorii şi a speranţei” în cadrul Şcolii de Muzică or.Făleşti, unde şi-au demonstrat capacităţile artistice corul claselor inferioare „Clopoţel”, corul claselor superioare „Speranţa”, ansamblurile claselor inferioare şi superioare de violonişti, ansamblul de fluieraşi, interpreţii instrumentişti de la secţiile Pian, Instrumente cu corzi, Instrumente populare şi Instrumente aerofone. Ziua de 1 martie are o semnificaţie dublă, deoarece în această zu, cu 75 de ani în urmă, a văzut lumina zilei mîndria muzicii moldoveneşti, renumitul compozitor Eugen Doga. Partea  a doua a spectacolului a fost dedicată anume domniei sale, elogiindu-i personalitatea marcantă, cu notorietate internaţională, muzica căruia este, în toate ipostazele, antrenantă, vibrantă şi sinceră, cucerind ascultătorul prin generozitatea melodică şi autenticitatea emoţiei pe care o comunică. În cadrul acestei sărbători a avut priză la public şi vernisarea expoziţiei de lucrări ale elevilor Şcolii de Arte Plastice „Gheorghe Vrabie” din or.Făleşti cu tematica primăverii şi a Mărţişorului,  şi expoziţia de carte „Un Enescu al Basarabiei” dedicată aniversării a 75-a de la naşterea compozitorului Eugen Doga, prezentată de Biblioteca publică raională „Mihai Eminescu”.

Închiderea Festivalului s-a desfăşurat de asemenea în Şcoala de Muzică, unde, împreună cu elevii şcolii au participat şi formaţiile de creaţie artistică ale Casei raionale de Cultură: formaţiile folclorice „Auraş-Păcuraş” şi „Baştina”, orchestrele de muzică populară „Păunaş” şi „Doina Prutului”, ansamblul de dans popular „Foleşteanca”.

La desfăşurarea Festivalului în raionul Făleşti şi-au dat concursul şi colectivele profesioniste. Astfel, impresii frumoase au lăsat orchestra de muzică populară «Mugurel» din Chişinău, dirijor Ion Dascăl, care a evoluat în localitatea Glinjeni şi trupa «Nemuritorii» din Buzău, România, evoluarea fiind la Făleşti, care a surprins plăcut publicul prin repertoriu, interpretare şi ţinută scenică.

Pe parcursul a 10 zile au derulat 35 de spectacole artistice, unele din ele fiind organizate în afara orarului, la convenirea între instituţiile de cultură.  S-a realizat un schimb de experienţă cu 51 de instituţii, din cadrul cărora au evoluat 90 de formaţii de creaţie artistică cu circa 1450 de participanţi, inclusiv cu evoluare individuală. Au aplaudat frumoasele clipe din cadrul Mărţişorului circa 6400 de  spectatori.

Festivalul de Muzică „Mărţişor”, fiind o tradiţie frumoasă în Republica Moldova, lasă amprente de neuitat – întîlniri şi spectacole care au ca obiectiv apropierea oamenilor, propulsarea tradiţiilor, colaborarea şi promovarea formaţiilor artistice în scopul transferului de cunoştinţe şi experienţei profesionale.