Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Programul național Novateca, în cooperare cu Secția Cultură și Turism și Biblioteca publică raională „M.Eminescu”, au organizat pe data de 22 septembrie curent la Fălești Conferința de Orientare pentru bibliotecile publice din opt localități ale raionului, care au aderat la Program în 2016. Conferința a avut drept scop familiarizarea reprezentanților din bibliotecile selectate – bibliotecari, primari, șeful și specialistul pentru biblioteci ai Secției Cultură și Turism cu scopul și cerințele programului Novateca, aspectele logistice ale dotării cu echipament a bibliotecilor, cât și cu oportunitățile de dezvoltare profesională a bibliotecarilor. La Conferință au mai participat specialistul coordonator pentru dezvoltarea bibliotecilor în cadrul Programului Novateca Igor Mironiuc, Lilia Rogut, formator al Centrului de Excelență profesională a Bibliotecii municipale „E. Coșeriu” din Bălți, reprezentanți ai mijlocelor mass media din raion.

În cuvântul său întroductiv moderatoarea activității Elena Negoiță, formator al Centrului de Formare și Instruire în cadrul Bibliotecii publice raionale „M.Eminescu” a menționat, că pînă la moment în familia mare a Programului Novateca au aderat deja 800 biblioteci publice din țară și 80% din cele 53 biblioteci publice din raion, care au fost dotate cu echipament modern (calculatoare, imprimante, scanere) pentru a facilita transformarea lor în centre comunitare vibrante capabile să ofere cetățenilor acces public gratuit la internet și o gamă largă de servicii inovatoare. În acest scop bibliotecarii au fost instruiți în utilizarea calculatorului și a internetului, au învățat ce presupune conceptul de bibliotecă modernă și au aflat cum să creeze și să presteze noi servicii de bibliotecă.

Șeful Secției Cultură și Turism Grigore Budu a mulțumit primarilor pentru contribuția financiară la pregătirea  instituțiilor bibliotecare (sistem de încălzire, securitate, mobilier adecvat, instalarea internetului etc.), întrinind astfel condițiile solicitate de Novateca și posibilitatea  acestor instituții de a fi incluse în rețea, iar dotarea bibliotecilor cu tehnologii noi moderne de către Novateca oferă plus valoare bibliotecilor, inclusiv și celor pentru copii, care au beneficiat și de tablete și care vor fi utilizate în moduri diverse, stimulînd procesul de educație și totodată aducând idei și elemente noi pentru comunitate, după  cum a menționat și Evan Tracz, Directorul Programului Novateca.

Au mai vorbit primarul comunei Ișcalău dna Maria Procopciuc, care a comunicat că în interesul tuturor membrilor comunității primăria a identificat mijloace financiare pentru a crea condiții favorabile de muncă în toate trei biblioteci publice din teritoriu, deschizînd astfel larg ușile și pentru tehnologii informaționale solicitate și multașteptate de către populația localităților Ișcalău, Doltu și Burghelea,  dna Lilia Rogut, care a informat despre serviciile noi oferite diferitor grupuri de utilizatori.

. Ulterior, participanții au fost divizați în  patru grupuri  pentru a discuta despre procesul de echipare a celor 8 biblioteci selectate pentru anul curent în perioada 3-7 octombrie,  instruiri în domeniul IT pentru cadrele bibliotecare, cooperarea cu autoritățile publice locale, politicile de utilizare a echipamentului și a Internetului, precum și despre procesul de raportare online.

Menționăm, că în 2016 au aderat la Programul Novateca bibliotecile publice din Logofteni, Moldoveanca, Obreja Nouă, Frumușica, Natalievca, Ciolacu Vechi, Catranîc și Burghelea, care vor primi 16 calculatoare și 8 imprimante multifuncționale, iar bibliotecile publice pentru copii din Glinjeni, Izvoare și oficiul copii a Bibliotecii publice raionale „M.Eminescu” vor deveni mai atractive fiind echipate cu 6 tablete. Astfel, bibliotecile publice din raion sînt dotate la moment de către Novateca în total cu 129 calculatoare, 40 imprimante multifuncționale și alt echipament tehnic în sumă de peste 2,3 milioane lei.

Mai multe fotografii