Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Suita de manifestări care au fost organizate în cadrul Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii corespund perfect dezideratului unei bibliotecii publice de a uni oamenii, a-i ajuta să comunice pe marginea unor valori netrecătoare: cartea, lectura, cunoașterea. Promovarea cărţii şi a lecturii constituie baza activităţii instituțiilor bibliotecare, de aici şi multitudinea de modalităţi, forme şi mijloace folosite de bibliotecari.

La ediția Festivalului din anul curent, care s-a desfășurat în perioada 31 august - 03 septembrie ca şi la ediţiile din anii precedenți,  au fost folosite avantajele oferite de TIC în diseminarea informaţiilor şi documentelor  pentru schimbul de idei și experienţe avansate. Activitățile desfășurate în cadrul Festivalului din 2016 au asigurat  realizarea Hotărîrii Guvernului nr. 625 din 20.05.2016 cu privire la programul național de acțiuni consacrate sărbătoririi a 25 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova  „Moldova -25”. deasemenea au fost luate în considerare prioritățile anului 2016, date și aniversări remarcabile care au tangențe cu domeniul carte și lectură, precum și faptul, că anul 2016 este declarat Anul Mihai Grecu.

 Concepția Festivalului prevede implicarea în organizare de activități a tuturor bibliotecilor publice, indiferent de mărime sau localitate, centru metodologic fiind, desigur,  Biblioteca publică raională “M. Eminescu”, care sub egida Secției Cultură și Turism, au reușit să mobilizeze toate bibliotecile publice din raion pentru a face din această ediţie a FNCL o manifestare cu adevărat memorabilă care va demonstra încă o data vitalitatea bibliotecii, rolul şi importanţa cărţii şi a lecturii în dezvoltarea fiecărei persoane în parte, în dezvoltarea comunităţii şi a ţării în întregime.

În cadrul Bibliotecii publice raionale “M. Eminescu” Festivalul a fost inaugurat la 31 august, de sărbătoarea națională Limba Noastră cu depuneri de flori la monumentul Mihai Eminescu și cu un recital literar-muzical dedicat acestui eveniment, la care au participat cei mai activi cititori ai instituției, precum și ansamblul vocal „Mlădițe muzicale” a Școlii de Muzică, condus de profesoara Raisa Melinte. Deosebită a fost și Parada costumelor personajelor din cărți cu genericul „Cartea bună ne adună”. Cei prezenți au fost încîntați de costumele și recitalul personajelor din poveștile și povestirile lui Ion Creangă „Amintiri din copilărie”, „Harap- Alb”, „Fata babei și fata moșneagului” ș.a., intepretate de  elevii   L.T.  „M. Eminescu” Galiț Eva, Diacon Patricia, Sandu Andreea,  Belinschi Maxim, Ciobanu Vladimir, Ciubotaru Stanislav; poveștile lui Mihai Eminescu „Făt Frumos din Lacrimă”, Frații Grimm „ Scufița Roșie”, H. C. AndersenDegețica” ș.a. Au meritat aplauze și Regina Cărții și Povestitorul, roluri interpretate de elevele Doina și Tatiana  Carp, Aladin și Vrăjitorul din povestea „Aladin și Lampa fermecată” în roluri fiind elevii gimnaziului „Ion Creangă”  Artemie Perjari și Adrian Tristari.

În această zi s-au anunțat și totalurile concursurilor Cel mai activ cititor, Cea mai activă familie cititoare. Titlul de cel mai bun cititor al bibliotecii l-au primit elevii Munteanu Nicoleta, Ceban Vladimir, Ghemu Cristina, precum și profesoara LT „A. Pușkin” Ala Grigorovici, iar cea mai activă familie cititoare a devenit familia Carp - mama și cele două fiice. Tuturor învingătorilor concursurilor Secția Cultură și Turism le-a înmînat diplome și suvenire.

Șirul de activități în cadrul FNCL a continuat cu manifestarea prilejuită de Anul Mihai Grecu la cei 100 ani de la naștere cu genericul „Mihai Grecu – poet al culorii”. Moderatorii au remarcat, că Mihai Grecu este autorul a unui număr mare de tablouri, iar  lucrările „Ospitalitate”, „Recruţii”, „Zi de toamnă”, „Cina în câmp”, „Moara veche” şi „Fetele din Ceadâr-Lunga”  au intrat în colecţia de aur a picturii moldoveneşti. Comentînd subiectele acestor lucrări de pe ecran, directorul Școlii de Arte Plastice „Gh. Vrabie” Damian Furdui a încercat să transmită celor prezenți care este totuşi simbolica coloristică a picturilor, armonia inedită care a fost căutată mereu de pictor.

 Colaboratorii Bibliotecii au încheiat Festivalul cu un concurs de desene „Moldova - țara mea de dor”, unde copiii și-au demonstrat fantezia și abilitatea de a crea și desena, spre exemplu harta Moldovei sub aspectul unui strugure de poamă, dragostea față de Moldova sub aspectul unei inimioare etc.

Manifestări similare au avut loc și în bibliotecile publice din raion, s-au vernisat expoziții de carte, s-au organizat discuții, concursuri, întîlniri cu deputați din primul Parlament al țării ș.a.

Remarcăm faptul, că Festivalul Național al Cărții și Lecturii desfășurat în acest an în raion a reușit, deoarece  manifestările desfășurate în cadrul acestuia au devenit mai diverse și atractive și au adunat mai mult public, s-au implicat și alte instituții din teritoriu. E regretabil însă, că aceste activități nu întotdeauna sînt susținute de  autorităţile publice, îi lasă indiferenți pe unii intelectuali, pentru care cartea ar trebui să le fie cea de căpătîi, căci numai cu eforturi comune Festivalul ar putea pune începutul unei tradiţii şi în viitor ar putea deveni o activitate culturală care să adune împreună toată comunitatea, să trezească interesul membrilor comunităţii faţă de problemele instituțiilor bibliotecare, să dezvolte conştiinţa de comunitate şi grija pentru valorile culturale comune.

  Mai multe fotografii