Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Pestigiosul Festival Național al Dinastiilor de Familie „La izvorul Osoiencelor”, ajuns la ediția a IV-a în 2016, este organizat de Consiliul raional Fălești, Secţia Cultură şi Turism, primăria com. Horeşti, Organizaţia Obştească „Hăreştenii”, surorile Osoianu, cu susținerea Ministerului Culturii.

Ziua de 3 iulie s-a arătat de dimineață zi frumoasă, cu soare zîmbitor, cu miros îmbietor de floare de tei și bucate tradiționale, și toată comunitatea a îmbrăcat straie de sărbătoare, fiindcă în Horești se pregătea o manifestare de suflet, unde se așteptau oaspeți dragi din toate colțurile țării și de peste hotare.

Epicentrul sărbătorii a fost curtea gimnaziului, cu arbori înalți și falnici, cu miros de fân proaspăt cosit, totul aranjat frumos de către gospodarii localității. Aici a fost instalată și tradițional împodobită scena de evoluare. La umbră, de-a lungul trotuarului și printre copaci, și-au etalat podoabele cei 25 de meșterii populari sosiți din raion și republică.

Gazda ospitalieră, în persoana dnei primar Elena Revenco, a întâlnit inițial dinastiile de familie la primărie, care au fost conduse la casa părintească a surorilor Osoianu. Familie de gospodari, surorile Osoianu au știut cum să-și primească mai bine oaspeții, oferindu-le și ocazia de a savura din frumusețea peisajului rustic de pe malul Prutului și, totodată, a exponatelor din muzeul personal inițiat în casa buneilor.

Și a pornit alaiul, cu doi cai frumoși în față, cu mândru cântec strămoșesc, de au ajuns cu toții în locația de desfășurare a evenimentului. Aici, Secția Cultură și Turism a preluat funcția de gazdă și a întâmpinat fiecare colectiv cu pâine și sare, salutând cu drag sosirea oaspeților. Portul popular este un simbol reprezentativ al valorilor autentice ale patrimoniului cultural, este un certificat de înaltă iscusință și pricepere, un etalon de frumusețe, care prezintă o valoare unicală și irepetabilă. Deaceea, avem menirea să păstrăm, valorificăm și să promovăm portul popular autentic prin bogăția ornamentelor, diversitatea broderiilor și mesajele vechi încifrate în pânză. Parada portului popular a fost o continuare a evenimentelor organizate în  Ziua Portului Popular, sărbătoare națională instituită de Parlamentul Republicii Moldova, la inițiativa Ministerului Culturii.

La festival, cu multă emotivitate a salutat publicul spectator președintele raionului Fălești, dna Iraida Bînzari, care a remarcat, că activitățile pe care le desfășurăm au un deosebit sens și o deosebită valoare. Domnia sa a reiterat, că valorile unui popor rămân a fi zestrea veșnică, de identitate. Unitatea noastră este prin aleasă diversitate. Pentru a trudi cu migală la această diversitate națională a românilor vin să clădească an de an toți cei care se află aici, și în primul rând prortagoniștii acestui festival – Surorile Osoianu. Arta are o menire deosebită de a uni și nu a dezbina. Dna președinte a urat mult succes acestui festival și durată. Cuvinte de salut a rostit și dna primar de Horești, Elena Revenco. Evenimentul a fost binecuvântat și de parohul Bisericii din localitate, preotul Mihail Nedelcu.

Un florilegiu de cântece și melodii folclorice au fost pezentate de dinastiile de familie: BOBU, com. Horești, Fălești, cond. art. Elena Nistoraș; VOLOC-MARGINĂ, Ansamblul folcloric „Năvârnețeanca”, s.Năvârneț, Fălești, cond. art. Angela Chirinciuc; CARP, s.Borogani, Leova, cond. art. Ion Hurciuc;ROMANDAȘ, s.Petreni, Drochia, cond. art. Sergiu Romandaș;BUDIȘTEANU, s.Roșcani, Anenii Noi, cond. art. Igor Bodișteanu;PATERĂU, formația folclorică „Moștenitorii”, s.Sofia, Drochia, cond. art. Lidia Paterău; COPTU-BURLACU, s.Pârlița, Ungheni, cond.art. Marina Coptu-Druguș; CASTRAVEȚ, Ansamblul folcloric „Oleandra”, s.Țipala, Ialoveni, cond. art. Ecaterina Jumir;VANGHELI, s.Mărculești, Florești, cond. art. Igor Vangheli; PLATON, Formația folclorică „Comoara satului”, s.Mateuți, Rezina, cond. art. Platon Elena;DELEANU, Grup de Fluierași și Fanfara, s.Sticlaria, com. Scobinți, jud. Iași, România, cond. Vasile V.Deleanu.

Festivalul s-a bucurat de oaspeți de onoare, persoane cu nume sonore în societatea noastră: Tudor Colac - etnolog, folclorist, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Andrei Tamazlâcaru – folclorist, Uniunea Muzicienilor, Diana Dicusarî – director general al Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Valentina Buliga, deputat în Parlament, originară din com.Horești.

Un moment emotiv a fost și acordarea de către Primăria Horești a titlului de Cetățean de Onoare distinselor doamne - Valentina Buliga și Surorile Osoianu, care au dus faima satului de lângă Prut departe, în lumea largă.

Pentru prima dată la festival s-a ascultat muzică de fanfară – Orchestra de Fanfară „Model” a Departamentului Trupelor de Carabinieri a Academiei Ministerului Afacerilor Interne, dirijor principal Oleg Cazacu, maior, originar din com.Horești, împreună cu interpreta Doina Arsene, care au creat o bună dispoziție.

De asemenea, cu un recital special au venit și Frații Bânzari, originari din comuna vecină -  Taxobeni, ce au bucurat publicul cu melodii după care s-au încins hore și sîrbe.

Au demonstrat respect față de surori și cei prezenți evoluarea colectivelor din localitate – formația folclorică „Răzeșii”, cod. art. Anatolie Bobu și ansamblurile de dans popular „Hora” și ”Izvoraș” conduse de Maria Lungu.

Recitalul Surorilor Osoianu a încununat evenimentul, care a lăsat impresii frumoase tuturor participanților.

Frumusețea sărbătorii au întregit-o creatorii și meșterii populari: Antohi Silvia, or. Fălești, arta dantelei, broderie artistică, confecționarea costumelor populare; Furdui Damian, or. Fălești, pictură populară; Ciobanu Maria, s.Catranâc, broderie artistică, arta dantelei, confecţionarea costumelor populare; Țurcanu Alina, or. Bălți, confecţionarea costumelor populare; Țîbuleac Adelaida, or. Bălți, confecționarea pălăriilor din fibre vegetale (paie); Grușca Gheorghe, com. Călugăr, prelucrarea artistică a lemnului, pictură populară; Tumuruc Lia, com. Călugăr, pictură populară; Cornegruța Galina, com. Ciolacu Nou, broderie artistică; Ciubotaru Stela, s. Glinjeni, arta dantelei, broderie artistică;  Zaiaț Ana, com. Hiliuți, broderie artistică (icoane cu biser); Joacăbine Ludmila, s. Hîncești, împletit din fibre vegetale (lozie); Muzeul sătesc de Istorie și Etnografie, Danilescu Vera, com.Horești, obiecte de artizanat (prosoape, fețe de masă și perne brodate, covoare țesute, obiecte de uz casnic ș.a.); Sandu Vera, s. Izvoare, broderie artistică; Stîncă Nina, s.Mărăndeni, broderie artistică, arta dantelei; Margină Zinaida, s. Năvârneț, broderie artistică, arta dantelei; Chiril Olga, com. Pruteni, țesut artistic, marochinărie; Blândescu Ecaterina, com. Risipeni, prelucrarea artistică a lemnului, arta dantelei, împletit în andrea; Spînu Elena, com. Sărata Veche, broderie artistică, pictură populară; Roman Ion, com. Sărata Veche, pictură populară; Frăţescu Tamara, com. Sărata Veche, prelucrarea artistică a lemnului în combinaţie cu piele naturală – confecţionarea suvenirelor  (tradiţionale ploşti); Cojocaru Mihail, s. Năvârneț, confecționarea instrumentelor muzicale; Sandu Elena, s.Borogani, Leova, icoane cusute cu mărgele, lucruri confecționate din mărgele; Brânzei Zinaida, s.Sofia, Drochia, broderie artistică, arta dantelei; Coptu-Druguș Marina, s.Pârlița, Ungheni, broderie artistică; Cazac Serafima, s.Mateuți, Rezina, broderie artistică, arta dantelei.

Toate formațiile și meșterii populari participanți au fost menționați cu diplome, premii bănești și cadouri.

Festivalul a reprezentat raportul de valoare pe care îl transmitem în continuare.

Mai multe fotografii