La 3 aprilie în sediul Școlii de Muzică Fălești, a fost convocată o întrunire metodico-practică cu participarea conducătorilor colectivelor artistice cu titlul „model” din raion. În cadrul întrunirii s-a discutat despre procedura de atestare a formațiilor artistice privind elaborarea dosarului de atestare, cererii fondatorului privind solicitarea atestării colectivului artistic și raportul de activitate.  

  Domnul Grigore Budu, șeful Secției Cultură și Turism,  împreună cu invitatul de onoare la activitate Domnul Oleg Volontir, directorul artistic al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, au  acordat asistență metodică privind importanța promovării culturii prin activitatea colectivelor artistice de amatori, obligațiile fondatorilor acestora, crearea condițiilor de activitatea. S-a mai menționat și despre activitatea colectivelor artistice pe genul de artă promovat, respectarea zonei etnografice de la vatră prin repertoriul muzical/coregrafic, păstrarea autenticității costumului popular, atragerea atenției sporite la  completarea corectă a documentelor solicitate.

  Întrunirea a continuat în cadrul repetiției Orchestrei de muzică populară pe lângă Secția Cultură și Turism. Au avut loc dezbateri referitor la activitatea nemijlocită a colectivului de acest gen, acțiunea fiind o posibilitate veridică de schimb de experiență profesională și bune practici.

Galerie foto

 La 29 martie curent  în incinta Școlii de Muzică Fălești s-a desfășurat Concursul raional al elevilor școlilor de Muzică/Arte, la care au participat secțiile Instrumente cu corzi, Instrumente populare, Instrumente aerofone. Președinți de Onoare ai juriului au fost invitate  cadre didactice ale Colegiului de Muzică și Pedagogie Bălți, Doamna Rodica Esipciuc, profesor catedră Instrumente cu corzi, Ghenadie Cebotaroș, profesor catedră Instrumente populare, Valeriu Misac, profesor catedră Instrumente aerofone. În scenă  au evoluat 41 de elevi din clasele inferioare și superioare la compartimentele Solo și Ansamblu.

Galerie foto

  Biblioteca Națională a găzduit recent o expoziție de pictură a Domnului  Damian Furdui, pictor, directorul Şcolii de Arte Plastice "Gheorghe Vrabie" din  orașul Făleşti. Expoziția a cuprins 32  lucrări, peisaje şi portrete din colecţia sa. Din 2018 este stagiar la Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova. Picturile lui au trecut demult hotarele ţării. A organizat numeroase expoziţii în România, iar recent şi-a prezentat lucrările şi la Biblioteca Naţională.

 

  Aceasta este cea mai recentă lucrare a pictorului și se  intitulează "Cărarea credinţei" şi a fost executată la începutul acestui an în tehnica culorilor de ulei pe pânză. Pictorul este la a treia expoziţie la Chişinău. Multe dintre lucrările sale sunt expuse în Grecia, Bulgaria, Italia, Belgia sau Statele Unite ale Americii.

Galerie foto

  Recent, Corul de copii ,,Speranța” al școlii de muzică din orașul Fălești  a participat  în cadrul  Proiectului „Mărțișoare muzicale”, organizat de Studioul muzical-coral „Lia-Ciocârlia” din or. Chișinău , pentru  schimb de experiență eficientă, valorificarea și promovarea artei corale. Pentru devotament și înalt profesionalism în domeniul artei corale , Doamna Valentina a fost menționată cu diplomă.

  

Galerie foto

 La  21 martie în  incinta  școlii de arte plastice “Gheorghe Vrabie" a fost organizată o lecţie deschisă de comemorarea jubileului de 80 ani a marelui artist plastic, pământeanul Gheorghe Vrabie născut la 21 martie 1938 în satul Călineşti,  raionul Făleşti . 

 

 La acest eveniment au fost  invitați Doamna Holban Eugenia, sora artistului, Doamna Nina Onciu şi Marina Cosovan lucrători al Bibliotecii raionale Făleşti, care au prezentat o expoziţie de cărți cu referire la biografia și opera artistului.  Profesorii împreună cu elevii școlii au pregătit o expoziţie de lucrări îndeplinite in stil grafic. Elevii au făcut cunoştinţă cu biografia artistului, anii de copilăriei, familia sa, anii de studii si creaţia graficianului. A lucrat in grafică, acuarelă, gravură, acvaforte,  mosaic, pictură monumentală. A ilustrat mai bine de 100 de cărţi cu operele lui M. Eminescu, B.P.Hajdeu, V. Alecsandri, I. Creangă, Gr. Vieru, I. Druţă, D. Alighieri, Paul Valeri. Printre cele mai de valoare lucrări ale artistului se socoate Stema şi Drapelul Republicii Moldova, designul leului moldovenesc care a intrat în circulație în 1993, simbolul municipiului Chişinău, Stema Curţii Supreme de Justiţie şi a Departamentului Vamal. Elevii au avut posibilitatea să privească un filmuleț documentar despre Gheorghe Vrabie.

 Este de datoria tuturor să transmitem copiilor valorile noastre, despre personalitățile originare din raionul Fălești care ne-au dus faima dincolo de hotarele țării.

Galerie foto