La 11 februarie curent,  Școala de Arte Plastice  ,,Gheorghe Vrabie” din orașul Fălești a fost vizitată de către Excelența Sa Zdenek Krejci, Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, de către Ivana Krejcova, și Ivana Krahulcova Consulul Ambasadei. Această vizită nu a fost una întâmplătoare ci una de premiere a elevului Golovatic Daniel cu o mențiune onorabilă.

  Concursul internațional la care a participat școala de arte, ce a avut loc în luna martie 2018, organizat în Lidice, Cehia, a 46-a ediție, unde au participat 79 de țări cu un număr de 27077 de lucrări. Moldova a prezentat 462 de lucrări. Golovatic Daniel este elevul Școlii de Arte Plastice ,,Gheorghe Vrabie”, filiala Sarata Veche, ( profesor Roman Ion), care a primit în dar diploma și dulciuri din partea Ambasadorului. Ambasadorul Cehiei a cadonat  multe broșuri cu curiozități despre Cehia și a îndemnat colectivul școlii să participe din nou la concursul internațional de pictură ediția a 47-a 2019.

  Spre final întrevederii, Domnul Ambasador a primit în dar o lucrare din fondul școlii de arte pentru a realiza impresii plăcute în urma acestei vizite.

Galerie foto

   Feeria sărbătorilor de iarnă încununează cu vestea naşterii Luceafărului poeziei româneşti Mihai Eminescu, poetul care inspiră și astăzi generaţiile iubitoare de frumos.

    Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850  și a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori români, fiind considerat poetul naţional.

   Cu acest prilej, la 15 ianuarie curent,  conducerea raionului și reprezentanții din cadrul secțiilor și direcțiilor Consiliului raional au depus flori la monumentul marelui poet Mihai Eminescu. Activitatea a început cu un recital de poezii cu genericul „Închinare la Luceafăr”,  prezentat de elevii liceelor „Mihai Eminescu” şi „Ion Creangă”. Doamna Larisa Velinciuc ne-a încântat cu versuri din creaţia proprie „Odă lui Eminescu”, iar Doamna Maria Chiriac-Testimiţeanu a interpretat  cântecul „O, mamă”, formaţia folclorică „Baştina” a evoluat cu romanţa „Pe lângă plopii fără soţ”.

       La finele recitalului toţi cei împătimiţi de poezia eminesciană, în semn de  profundă recunoştinţă pentru moştenirea spirituală pe care ne-a lăsat-o Mihai Eminescu au depus flori la monumentul poetului.

Galerie foto

   La 13 ianuarie curent în incinta Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” din orașul Fălești, s-a desfăşurat sărbătoarea prilejuită de Sfântul Vasile ,,La mulţi ani cu sănătate!”, dedicată Anului Nou, stil vechi. S-au întâlnit colective artistice de copii și adolescenți care activează în cadrul instituției: corurile de copii „Clopoțel” și „Speranța”, ansamblul vocal „Mlădițe muzicale”, formația folclorică „Auraș-Păcuraș”, ansamblul de dans popular „Foleșteanca”, ansamblul de dans „Favorit”, ansamblul vocal-instrumental „Contur”.

  Pentru făleșteni au evoluat și colectivele de dans „Brăuleț” și „Millennium” din Mărăndeni.

  Participanții au fost desemnați cu diplome, înmănate de către șeful Secției Cultură și Turism Dl Grigore BUDU, primind, deasemenea, tradiționalul colac și dulciuri.

Galerie foto

 

 Pe data de 18 noiembrie, în incinta Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” din Fălești, s-a desfășurat Concursul raional „Steaua de Fălești”, dedicat Săptămânii Tineretului, organizat de Secția Cultură și Turism în parteneriat cu Primăria or. Fălești. La competiția artistică au participat 17 concurenți din diferite localități ale raionului. Evenimentul a fost salutat de șeful Secției, Grigore Budu. Juriul select, format din 11 persoane din domeniul culturii și învățământ artistic, președinte Grigore Onoico, profesor de canto al Universității de Stat „Alecu Russo” și Colegiului de Pedagogie Muzicală din Bălți, a evaluat interpreții după intonație, claritate și calitate timbrală, dicție, ritm, aptitudini vocale, ținută artistică.

  Pe 15 noiembrie curent, în incinta Casei de Cultură comuna Pînzăreni,  s-au întrunit specialiștii caselor/căminelor de cultură și biblioteci publice din 13 primării pentru a prelua experiență profesională și bune practici ale colegilor cu  desfășurarea acțiunii model – șezătoarea folclorică „Eu sunt neam de moldovean, alt pământ pe lume n-am” cu participarea artiștilor amatori ai localității-gazde. Au derulat tradiții și obicee la diferite sărbători, ghicitori, cimilituri, cântece și dansuri. Grație directorului casei de cultură, Violeta Țîgîrlaș, și a șefei bibliotecii publice, Ludmila Miron, în cooperare cu gimnaziul din localitate, sărbătoarea a prezentat un mare interes.  În  cadru întrunirii a fost și o prezentare de carte referitor la temă  susținută de Doamna  Margarita Gligor, bibliotecar Oficiu copii, Biblioteca publică raională „Mihai Eminescu”. Șeful Secției, împreună cu primarul localității, au mulțumit tuturor participanților la sărbătoare. Suntem mândri de faptul, că valorile naționale, tradițiile și obiceiurile neamului vor perpetua continuu.

Galerie foto