Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 Sărbătoarea Raională a Șahului „Fălești 2019”, desfășurată la 21 iulie 2019 a întrunit 35 de persoane din orașul Fălești, s. Albinețul Vechi, s. Făleștii Noi, a pus față în față șahiști conform  a patru categorii de vârstă: I) pâna la 10 ani-11 copii; II) până la 14 ani-15 copii; III) până la 18 ani- 5 tineri; IV) categoria seniori (18+) - 4 persoane îndrăgostite de sportul minții. 

     Rezultatele  au fost următoarele:

Categoria de vârstâ până la 10 ani:
locul I – Vlad  Verejan , locul II- Ruslan Popa; locul III-Samira Popei;

Categoria de vârstâ până la 14 ani:
locul I-Vlad Procopov; locul II-Vlad Ceban; locul III- Mihai Ceban;

Categoria de vârstâ până la 18 ani:
locul I –Andrei Jitari; locul II- Ecaterina Golubaș; locul III- Andrian Anton;

Categoria seniori  ( 18 +):
locul I- Ivan Eremița; locul II- Mihai Făleșteanu; locul III- Mihai Macovschi.

 

 Felicitări aducem lui Stas Cebotari, șahistul care   a reprezentat raionul la evenimentul republican similar, ocupând locul I  la categoria de vârstă ce-l caracterizează, obținând oportunitatea de a  participa în continuare și la „Cupa Viitorilor  Mari  Maeștri”.

 Organizatorii evenimentului, Centrul  Regional  Fălești de Resurse pentru Tineret,  Asociația  de șah din raionul Fălești,  Direcției Generale Educație Fălești, aduc mulțumiri tuturor participanților la acest eveniment  și vin cu   îndemnul : „Faceți-vă timp să  învățați la orice vârstă jocul cel mai valoros al minții, pe care să-l folosiți  întru propria voastră salvare, deoarece fiecare dintre noi nu este altceva decât  un pion pe tabla vieţii care  zilnic se confruntă  cu dilema: a fi sau a nu fi?!”.

 „Şahul  este  piatra de încercare a inteligenţei”, definea, spre sfârşitul  sec. al XVIII-lea, acest joc al minţii, Johann Wolfgang Von Goethe. 

 Şahul intrigă personalităţi, lucrează cu strategii şi  iniţiative. E o competiţie, în care albul şi negru se bat pentru a rămâne la finalul jocului în  picioare. E un joc complex şi  chiar  unul  dintre cele mai grele  de pe planetă.  Ca şi în viaţă, în jocul de  şah e o bătălie  între bine şi  rău. E un război  pe 64  de patrate, unde fiecare piesă  îşi are rolul  ei bine stabilit,  unde  cel mai puternic  învinge. 

 Instituită la 20 iulie 1966, la iniţiativa  Federaţiei  Internaţionale a Jocului de Şah (FIDE),  Ziua Mondială a ȘAHULUI adună anual  șahiști  de toate  vârstele,  uniți  în  80 de federații în  toate  colțurile  lumii.