Acest generic a prevalat în discursurile raportorilor și participanților la Conferința de dare de seamă și alegeri  a Consiliului raional al Sindicatului  Educației și Științei, care a avut loc în incinta LT ,,A.Pușkin,, or. Fălești, la data de 09 august 2019.

  Activitatea Consiliului raional al Sindicatului  Educației și Științei  a fost apreciată cu calificativul ,,Foarte bine" , delegații la Conferință au  ales noul Consiliu, noul Birou  și  ca Președinte  CRSEȘ pentru următorul mandat  -  pe Doamna Silvia Voloșciuc.

    La data de 10 august 2019, 16 tineri din r Fălești au participat  la Ziua Internațională a Tineretului, care s-a desfășurat în incinta Complexului Turistic ,,Costești” din satul Costești, r-nul Ialoveni, localitate ce deține titlul de Capitală a Tineretului în 2019. Evenimentul este parte a Programului Național  implementat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Scopul activității este  promovarea, motivarea și valorificarea potențialului creator al tinerilor și totodată, sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor acestora.

  În perioada 08-09 august, în incinta Centrului de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or. Fălești, s-a desfășurat ultima parte a instruirii la cursul de formare Antreprenorială în cadrul proiectului ACCES - ,,Asistenţă pentru Cunoștințe, Competenţe, Antreprenoriat şi Succes “ implementat de A.O Caroma Nord în parteneriat cu Consiliul raional Făleşti. 

  Scopul proiectului este promovarea şi dezvoltarea antreprenoriatului social prin consolidarea capacităţilor, competenţelor şi cunoştinţelor tinerilor din r.Făleşti în vederea creării şi dezvoltării afacerilor sociale, ţintite să creeze locuri de muncă  si oportunităţi de integrare socio – profesională, care va contribui ulterior la bunăstarea cetăţenilor şi a comunităţilor din regiune. La curs au fost instruiţi 60 de tineri din r. Fălești, cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani care și-au format abilități antreprenoriale despre profit, planificarea fluxului mijloacelor bănești, forma organizatorico-juridică a firmei și planificarea rezultatelor financiare. La eveniment a fost prezent vicepreședintele raionului,Tambur Veaceslav, care a venit cu un mesaj de salut pentru tineri, dorindu-le succes în activitatea antreprenorială, asigurându-i de deschiderea Consiliului raional Fălești pentru sprijin și conlucrare.  Proiectul prevede ca ulterior să fie selectate cele mai bune 7 idei de afacere socială care vor fi premiate.

Galerie foto

 Duminică, 21 iulie  în orașul Fălești s-a proiectat filmul ,,Siberia din oase”, regizat de Leontina Vatamanu,  fiica regretatului poet Ion Vatamanu,  angajată la Studioul OWH TV din Chişinău, unde munceşte și  în prezent alături de soţul ei, Virgiliu Mărgineanu, în calitate de regizoare, scenaristă şi directoare artistică.  A realizat 15 filme documentare - între care „Satul din oglindă”, „La Dolce Vita”, „Munca copilului în Moldova”, „Dor de Ion Vatamanu”, „Din America pentru Moldova”, „Sunt din Moldova, caut de lucru” ş.a.) şi peste 100 de emisiuni televizate, o duzină de spoturi şi campanii publicitare. Este laureată a mai multor festivaluri internaţionale de filme documentare.

 Evenimentul de la Fălești a fost organizat de DGE Fălești în colaborare cu  grupul de inițiativă a Liceului Teoretic ,,I. Creangă”, Secția Cultură șiTurism, Consiliul  raional al Tinerilor  și grupul  Pionner în parteneriat cu Cronograf, festivalul de film documentar din Moldova și OWH Studio.

 Publicul  a vizionat cu mult interes  filmul  și a trăit emoțiile celor 4 personaje  principale care și până  acum nu au putut vindeca pe  deplin  trauma   ce  i-a afectat pe ei și  multe  familii, victime ale deportărilor.

 La final publicul și organizatorii au mulțumit producătorului filmului  prezent la eveniment  pentru  lucrarea de suflet    și  pentru  faptul că  în așa mod contribuie la menținerea vie a memoriei și  istoriei neamului  nostru.

Galerie foto

 Sărbătoarea Raională a Șahului „Fălești 2019”, desfășurată la 21 iulie 2019 a întrunit 35 de persoane din orașul Fălești, s. Albinețul Vechi, s. Făleștii Noi, a pus față în față șahiști conform  a patru categorii de vârstă: I) pâna la 10 ani-11 copii; II) până la 14 ani-15 copii; III) până la 18 ani- 5 tineri; IV) categoria seniori (18+) - 4 persoane îndrăgostite de sportul minții. 

     Rezultatele  au fost următoarele:

Categoria de vârstâ până la 10 ani:
locul I – Vlad  Verejan , locul II- Ruslan Popa; locul III-Samira Popei;

Categoria de vârstâ până la 14 ani:
locul I-Vlad Procopov; locul II-Vlad Ceban; locul III- Mihai Ceban;

Categoria de vârstâ până la 18 ani:
locul I –Andrei Jitari; locul II- Ecaterina Golubaș; locul III- Andrian Anton;

Categoria seniori  ( 18 +):
locul I- Ivan Eremița; locul II- Mihai Făleșteanu; locul III- Mihai Macovschi.