Cu anii devenim mai copți, cu timpul devenim mai sfinți” zis-a Ion Hadîrcă în poezia „Alba zilei”. Înțelepciunea  versului au  confirmat-o cu prisosință la 07 decembrie 2019, participanții la teatrala, ce a avut acest generic, omagiați fiind nuvelistul, romancierul, publicistul, dramaturgul  Mihail Gheorghe Cibotaru (85 ani) și  poetul, prozatorul, dramaturgul, publicistul  Dumitru Matcovschi (80 ani).  Elevi, profesori, pasionați de lectură, dramaturgia  națională de valoare, din 7 instituții din raion: LT IP „A. Pușkin” or. Fălești, IPG s. Făleștii Noi, IPG „M. Corlăteanu” s. Glinjeni, IPG „Grigore Vieru” s. Sarata Veche, IPG „D. Cantemir” s. Pîrlița, IPG „A. Mateevici” s. Răuțel, membrii cercului „VEDETA” de la Casa de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Eleonora Găină”, aplicând  tehnici teatralizate, au prezentat  cu mult talent  fragmente din „Tata”, „Toamna porumbeilor albi” de Dumitru Matcovschi și din  „Semănătorii”, „Bătăușul” de Mihail Gheorghe Cibotaru, cât și un colaj din versurile poetului Dumitru Matcoschi, dedicate Moldovei, prezentat într-o frumoasă limbă română de elevii LT „A.Pușkin”. Evenimentul pe lângă obiectivele: promovarea creaţiilor literare ale  omagiaților, consolidarea legăturii dintre generații, a pus în  valoare pasiunea elevilor pentru arta spectacolului de teatru prin: dezvoltarea capacităţii şi a adaptabilităţii acestora la munca în echipă, stimulând performanţele  artistice individuale şi de  grup, cultivând  aptitudinile de comunicare expresivă a  creativităţii,  a demonstrat atitudinea  responsabilă a instituţiilor de învăţământ participante  față de actul educativ a elevilor.

Galerie foto

  Peste 100 de tineri, părinți, cadre didactice și reprezentanți ai administrației publice locale au aflat cum pot preveni sarcina nedorită în adolescență și care sunt riscurile de sănătate și efectele psihologice pentru adolescenți. Prezenți  la eveniment au fost  Doamna Mariana OSADȚA, șef al Direcției Generale Educație, reprezentantul Direcției Generale Asistență, Socială, Protecție a Familiei și Copilului, Doamna  Maria Marcu, șef a Centrului de Șănătate ,,Prietenos Tinerilor”. Raportorii care au răspuns la întrebările tinerilor au fost  Doamna Elena Spînu, medic obstetrician,  Doamna Elena Jitari, profesoară de educație pentru sănătate, IP Gimnaziul Făleștii Noi.  Conducerea Direcției Generale Educație aduce mulțumiri organizatorilor discuției publice Fondului ONU pentru Populație,  platformei media sunt părinte.md și instituțiilor publice de la nivel local implicate în cadrul companiei ,,Hai să vorbim”.

Galerie foto

f 29 2  La 29 noiembrie  curent, s-a desfășurat şedinţa plenară cu privire la ,,Implicarea tinerilor în procesul decizional”. În cadrul activităţii,  membrii Consiliului raional al Tinerilor Fălești au prezentat raportul privind totalizarea rezultatelor pentru anul 2019 și în semn de apreciere au mulțumit partenerilor pentru suportul oferit pe parcursul anului.  Tinerii prezenți la eveniment au venit cu noi idei  privind organizarea  și desfășurarea activităților preconizate  pentru anul 2020 și  au confirmat disponibilitatea de a se implica pentru a consolida consiliile locale de tineret din raionul Fălești.

Galerie foto

  La 28 noiembrie curent, Consiliul Național al Tineretului din Moldova a prezentat la Fălești raportul cu privire la evaluarea cheltuielilor destinate sectorului de tineret a APL de nivelul II pentru anul 2019. Reprezentanții CNTM alături de reprezentanții din administrația publică locală, sectorul asociativ, tinerii au analizat evoluția bugetului local și național pentru anul 2018. În cadrul evenimentului s-a discutat și despre instituționalizarea comisiei de co-management la Fălești și despre noua strategie raională cu privire la tineret. 

  Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ”Consolidarea participării și implicare civică în rândul tinerilor din Moldova” prin intermediul fondului comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație.

Galerie foto

  La 21-24 noiembrie curent, Campionatul OPEN al Republicii Moldova la KickBoxing (K-1 Rules, Kick Light). Echipa CSSJ Fălești a cucerit 9 medalii: Campion al Republicii a devenit Botezatu Andrei, de locul II și medalii de argint sau învrednicit luptătorii Blaj Vasilii, Racovita Irina și Alla Elvis. Pe dreapta a III-a a podiumului au urcat Stratu Sergiu, Cebotari Grigore, Nicolae Adrian, Gradian Damian și Sandu Marin. Antrenorii Altair Apostol, Roma Butnaru și Victor Apostol aduc mulțumiri DGE Fălești și părinților pentru susținerea financiară și psihologică.

Galerie foto