Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  În zilele de 28-29 iulie, 2020 șeful Direcției Agricultură și Alimentație dl Motelica Valeriu și  specialiștii direcției, în cadrul evaluării stării cerealelor de grupa II și a floarei soarelui, care au avut de suferit  în urma secetei și a temperaturilor extreme, au inspectat câmpurile din primăriile Albinețul Vechi (GȚ „Mîță Ion”- conducător Mîță Ion), Catranîc (SRL „Mospuragro”- director Țurea  Grigore) și Glinjeni ( SRL„Agroferm Plus – director Grecu Ion, SRL „Agroglin Prim”- director Gafinciuc Olesea, FPSP „Răuțel” – director Roșca Sergiu).

  În urma examinării , s-a constatat, că terenurile însămânțate  cu porumb în toate primăriile inspectate sunt practic totalmente afectate în proporție de 80-85% și dacă în următoarele zile nu vor cădea precipitații, este riscul, că și roada la porumbul care la moment este într-o stare mai satisfăcătoare să fie compromisă considerabil. Aceeași situație s-a constatat și la cultura porumbului pentru semințe.

  Totodată în urma deficitului de umiditate au avut de suferit și o parte din  plantațiile de floarea soarelui, care au fost însămânțate cu nerespectarea termenilor de însămânțare și alegerii culturii premergătoare. Antreprenorii au confirmat că în cazul, dacă în zilele următoare vor fi precipitații o parte din roada așteptată poate fi salvată.

  În cadrul discuțiilor cu agenții economici au fost abordate diferite probleme și propuse soluții, care ar putea diminua și a evita pe viitor efectele negative ale secetei.

Galerie foto