Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 Pe data de 6 februarie 2018, Direcția Agricultură, Alimentație, Relații Funciare și Cadastru au organizat  seminare de instruire pentru deținătorii de plantații viticole, nucifere și solicitanții de subvenții din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

 Seminarul pentru deținătorii de plantații viticole s-a desfășurat în sala de ședințe a primăriei orașului Fălești, unde au participat 16 fermieri din localitățile raionului.

 Domnul Valeriu Motelica, specialist principal al DAARFC, doctor în agricultură, a prezentat particularitățile privind înființarea plantațiilor viței de vie și anume zonele de cultivare, alegerea teritoriului, pregătirea terenului, diversitatea soiurilor în dependență de factorii climaterici.  De asemenea s-a acordat o mare atenție lucrărilor de formare a butucilor viței de vie,  procedeelor de  tăiere și  normarea încărcăturii, sistemelor de susținere și a altor lucrări de întreținere a plantațiilor viticole.

 Deținătorii plantațiilor nucifere au fost instruiți de către domnul Nicolai Kiktenko, cursurile fiind organizate în sala de ședințe a SRL „Gospodarul Rediu”, s. Rediu de Sus.

 În partea teoretică a seminarului, celor prezenți li s-a prezentat informația despre importanța culturilor nucifere, accentuînd că nucul este o planta pomicola cu reale posibilitați de crestere a suprafetelor si producției la nivel mondial. În acest context se impune revizuirea atitudinii cultivatorilor de nuc din țara noastra vis-a vis de plantațiile existente și cele noi înfințate, principala cale de modernizare a culturii nucului fiind ameliorarea genetică. Totodată Domnul Kiktenko a accentuat, că astăzi, producătorii moldoveni asistă la o evoluție calitativă a ramurii nucifere.Tehnologiile agricole moderne aplicate în plantațiile de nuci înlocuiesc vechile preconcepții despre nuc ca specie care nu necesită nici tăieri de formare, nici fertilizare, nici protecție fitosanitară.

 În partea practică participanților i-au fost prezentate procedeele de altoire a nucului, livezile mamă de altoi și portaltoi, metode de formare și tăieri la pomi de nuci de diferire vîrste.

Galerie foto