Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Agricultura poate aduce profit și fără a dauna mediul. Peste 30 de fermieri din raioanele de pe ambele maluri ale râului Nistru (Fălești, Şoldăneşti, Slobozia, Grigoriopol s.a.) s-au convins de acest lucru pe data de 14 iulie curent, participând la seminarul științifico-practic şi vizitând 2 loturi demonstrative de comportare și testare a hibrizilor de floarea soarelui şi porumb, cu utilizarea bunelor practici agricole, prietenoase mediului. Loturile au fost create cu scopul de a monitoriza comportarea hibrizilor pe vreme de secetă, ploi, boli și de a afla care este productivitatea lor.
  Seminarul privind cerinţele faţă de producerea producției agroalimentare ecologice a început cu cuvîntul de salut a domnului Vladimir Tăbîrţă, vicepreşedintele raionului Făleşti şi Maxim Cataranciuc, managerul Programului "Susținerea masurilor de promovare a încrederii", finanțat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova.

  La seminarul au fost prezenţi specialiști cu renume din domeniul agriculturii ecologice din raionul Făleşti şi  din Republica Moldova:  Domnul Boris Boincean, doctor habilitat în agricultura, cercetător, sef de secție la ICCC „Selecția” care a prezentat raportul „Cerintele faţă de asolamente, soiuri şi  hibrizi în agricultura ecologica”.  Adrian Basarab, managerul  comercial al companiei Caussades – Semences a vorbit despre utilizarea preparatelor biologice în lupta cu buruienile la creşterea producției agroalimentare ecologice.
  Despre soiurile şi hibrizii de porumb, produse de Institutul de Fitotehnie "Porumbeni" a vorbit domnul Vasile Mateiciuc, directorul interimar al institutului. Vasile Cireş, fermier din s. Logofteni a informat despre experiența acumulata la producerea şi comercializarea la preturi bune în Franța şi Bulgaria a cerealelor şi floarei soarelui ecologice, problemele cu care se confrunta in aceste procese. Cu atenție a fost ascultată şi intervenția fermierului ecologic din raionul Şoldăneşti Alexei Micu, care gestionează circa 170 ha bio.

  În cadrul compartimentului practic al seminarului participanții au vizitat loturile demonstrative de comportare şi testare ai hibrizilor de floarea soarelui şi porumb din satele Sărata Veche (SRL „Rairec Plus”, director Nina Rarancian), Mărăndeni (SRL Agro-Papuros”, director Mihail Goncearenco) Răuţel (Fabrica de calibrare a semințelor de porumb, director Sergiu Rosca).
  La activitățile din raionul Fălești au participat şi 10 fermieri din raioanele din stângă Nistrului, aflați într-o vizita de studiu în Republica Moldova.    Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viață mai buna”, implementat de Asociația  Obştească "CUTEZATORUL", în colaborare cu Direcţia Agricultură, Alimentaţie, Relaţii Funciare şi Cadastru a Consiliului raional Fălești, Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp "Selecția" din oraşul Bălţi, Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", compania Caussades – Semences Franța, fabrica de calibrare a semințelor din satul Răuţel.

Galerie foto