Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  La data de 23 februarie curent, Secția Agricultură și Alimentație a organizat un seminar informativ,  la care au participat 34 de producători agricoli.

  Seminarul a început cu un cuvânt de salut din partea Domnul Sergiu FÎNTÎNA, președintele raionului Fălești și dlui Valeriu Motelica, șef Secția Agricultură și Alimentație, care a prezentat agenda seminarului și invitații întrunirii.

  Domnul Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole, profesor cercetător (ICCC„ Selecția”) a abordat trei probleme majore la momentul  actual: 1)  rezervele de umiditate productivă în sol, 2) starea  semănaturilor de toamnă, 3) prețurile neproporționale cheltuielilor și metodele de depășire a acestei probleme.

  • sinf-agr_2
  • sinf-agr_3
  • sinf-agr_4

  În discursul său dl profesor a atras atenția producătorilor agricoli despre deficitul de umiditate în sol, avantajele sistemelor conservative de lucrări ale solului, starea culturilor de toamnă, utilizarea atentă a fertilizanților, produselor de uz fitosanitar în condițiile agrometeorologice primăverii anului 2023.

  Conform agendei, Pantelimon Borozan, vicedirector Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, a  informat producătorii agricoli despre tehnologia cultivării porumbului cu aplicarea celor mai recente realizări în ameliorarea și producerea materialului semincer de  porumb  cu potențial genetic înalt. Dl Grigorii Marandici, director de  vânzări a IF „Porumbeni” a familiarizat cei prezenți cu hibrizii de porumb, care se caracterizează prin diferite grupe de maturitate, scopuri de utilizare – boabe ori siloz și potențialul de uscare a boabelor. Experții au prezentat rezultatele testării soiurilor în zonele centru și sud.

 

  Agenții economici au venit cu propunere față de IF „Porumbeni” de a înființa în lot de testare în raionul Fălești, pentru cercetare soiurilor în  zona respectivă.

  Vladimir Purici, specialist principal SAA CR Fălești, în contextul situației create, relatate de dl Boris Boincean, a informat agenții economici privind lansarea apelului de depunere a cererilor de solicitare  subvențiilor în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare pentru ameliorarea și combaterea eroziunii solului, submăsurile și condițiile de eligibilitate.

  Dl Serghei Rachimciuc, director filiala MAIB or. Fălești, a prezentat  ofertele noi de creditare, dedicate agricultorilor pentru anul 2023.

  La finele seminarului Dl Marin Cebotari, director Centru Tehnologic „Land Protection”, IMEXAGRO  a oferit agricultorilor diverse  pachete tehnologice pentru protecția plantelor.

  Mai multe fotografii