Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  La 14 ianuarie curent, în sala Palatului raional de Cultură din orașul Fălești, specialiștii din cadrul Direcției Agricultură și Alimentație a organizat un seminar informativ cu posesorii mini-fermelor de bovine, ovine și caprine din primăriile raionului la care au fost abordate întrebările ce țin de acordarea de plăți directe per cap de animal, stipulate în Hotărârea de Guvern nr. 836 din 18.11.2020.
  Reprezentanții Direcției au menționat despre scopul seminarului privind familiarizarea potențialilor beneficiari de subvenții cu prevederile Regulamentului, care stabilește condițiile, ordinea și procedura de acordare a plăților directe crescătorilor de animale, totodată făcând o analiză succintă a stării sectorului zootehnic din raion.
  Celor prezenți le-a fost familiarizat informația privind criteriile generale de eligibilitate, documentelor obligatorii pentru obținerea plăților, valoarea plății acordată unui producător agricol pentru fiecare cap de animal în dependență de specia și categoria animalului și procedura de depunere a cererilor de solicitare.
  Despre condițiile necesare pentru obținerea autorizației sanitar-veterinare a fermelor, care nu dețin acest document și a altor prevederi ale legislației în vigoare a relatat reprezentantul Direcției raionale Siguranța alimentelor Fălești.
  Reprezentantul Oficiului teritorial al companiei de Asigurări „General Asigurări” a adus la cunoștință celor prezenți despre modalitatea de asigurare a animalelor, accentuând, că conform Legii nr.183/2020 din 11.09.2020 privind asigurarea subvenționată în agricultură, 70% din prima de asigurare o achită statul, iar restul urmează a fi achitat de asigurat.
  Cu o scurtă informație despre aderența solicitanților de subvenții la o asociație de producători agricoli a venit reprezentantul Asociației Obștești „CUTEZĂTORUL” membră a Federației Agricultorilor din Republica Moldova, care i-a făcut cunoștință celor prezenți cu unele aspecte de activitate a asociației pe care o reprezintă.
  După prezentarea rapoartelor participanții seminarului au ridicat diverse întrebări și au primit răspunsuri pe marginea problemelor puse în discuție.