Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  În cadrul proiectului „People in Need Moldova”, finanțat de Agenția Cehă de Dezvoltare, pe data de 24 septembrie curent, Direcția Agricultură și Alimentație a organizat prezentarea cărții „Земледелие на черноземах. Адаптивный менеджмент почв”, autori Boris Boincean, David Dent, la care au luat parte 25 de agenți economici din sectorul agrar al raionului Fălești.

 

  La lansarea cărții a participat Dl Boris Boincean, doctor habilitat în agricultură, director al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp "Selecția".

  Cu un cuvânt de salut către participanți vicepreședintele raionului Dl Veaceslav Fusu,  și Dl Valeriu Motelica, șef  Direcție Agricultură și Alimentație.

  În discursul său, Dl Boris Boincean a accentuat importanța schimbării  atitudinii față de sectorul agrar reieșind din circumstanțele create în prezent. Dlui a relatat despre diferențele care au apărut între ecosistemele naturale și agroecosistemele de pe terenurile arabile, mai ales la solurile cele mai fertile, cum am contribuit la degradarea lor, cum putem schimba agrotehnica trecând de la degradarea solurilor la îmbunătățirea lor. Dintre toate țările, Moldova are cea mai mare pondere de soluri cernoziomice și la fel ca în întreaga lume, în Moldova s-a produs o degradare a solurilor fertile cauza fiind, că fermierii din Moldova aproape complet au exclus leguminoasele, ierburile perene furajere din rotațiile culturilor lor și îngrășămintele organice scăzînd în așa fel materia organică din sol.

  După abordarea mai multor probleme descrise în carte, Dl Boris Boincean a dat unele recomandări privind termenii de însămânțare a culturilor de toamnă, normele de însămânțare, prelucrarea solului.

  Autorul a mulțumit publicul, afirmând, că își dorește un cititor, care să transpună în practică principiile agrotehnice, luciditate în această carte.

  La finele sesiunii a avut loc un dialog de întrebări și răspunsuri și s-au făcut schimb de opinii pe marginea subiectelor discutate.

Galerie foto