Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

mes 27 aug 2018  27 august este ziua cînd întreg poporul moldovenesc marchează Ziua Independenței Republicii Moldova. Eveniment cu o conotație istorică deosebită  pentru toți locuitorii țării noastre și un bun prilej pentru a ne aminti de unde am pornit, cum am evoluat și ce am obținut în această    perioadă de timp.

  Proclamarea Independenței Republicii Moldova este un imperativ al timpului, o parte componentă a proceselor europene de democratizare și afirmare a libertății, independenței și unității naționale.

  Responsabilitatea făuririi unui stat modern și puternic, valorificarea tezaurului cultural-lingvistic al poporului nostru, educația tinerii generații în spiritul patriotismului și respectului pentru valorile plaiului moldav sînt doar cîteva imperative importante de realizat de către autoritățile și cetățenii țării noastre.

  Fără îndoială, conștietizăm astăzi, că șansa istorică, oferită prin readucerea Moldovei pe harta politică a lumii, de a ne încerca pe noi înșine dacă sîntem capabili să edificăm o Țară suverană și o societate liberă, n-a fost ratată, dar folosită cu perseverență, încredere și izbîndă. 

  Nu a fost simplu, am suportat pierderi dureroase pe parcursul a acestor aproape trei decenii, dar am rezistat, mai mult ca atît, unele greutăți ne-au călit ca popor, ne-au învățat să luptăm, să ne adaptăm și să identificăm soluții și oportunități în cele mai vitregi situații. Avem toată convingerea, că astăzi sîntem mai puternici decît ieri, iar dorința noastră e ca mîine să fim mai puternici decît astăzi. Sîntem conștienți de faptul că nu toate speranțele și visele cetățenilor la un trai mai decent au fost îndeplinite, dar ne încurajează dorința noastră de a produce schimbarea în numele unui viitor mai bun și mai prosper, pentru ca Moldova  să devină o țară a prosperității, păcii, unității și bunăstării.

  O incontestabilă valență istorică prezintă  și evenimentul de proclamare  la 31 august 1989 a limbii materne ca limbă de stat, prin care s-a consfințit importanța și valoarea ei etnică, definiția ca noțiunile ”Patrie” și ”Popor” , pe de o parte și limbă  pe de alta,  sînt suprapuse și inseparabile. Căci, după cum afirma în timpul său marele înaintaș al neamului Vasile Alecsandri, ” Limba este tezaurul cel mai prețios, pe care-l moștenesc copiii de la părinți, depozitul cel mai sacru lăsat de generațiile trecute și care merită a fi păstrat cu sfințenie de generațiile care-l primesc”.

  Să fim mîndri, că avem o limbă atît de frumoasă, melodioasă și dulce și să luăm aminte, că prin ea se clădesc toate bogățiile noastre materiale și spirituale.

  În numele Consiliului raional, a conducerii raionului Vă adresez, dragi concetățeni, cele mai sincere felicitări cu ocazia acestor sărbători de suflet, dorindu-vă tuturor multă sănătate, optimism și prosperare, perseverență și noi realizări în munca Dvoastră depusă pe altarul Patriei.

  Să nu uităm niciodată istoria acestei țări și frumoasele calități ale neamului nostru, iar valorile sacre ale națiunii – limba și independența, să rămînă aceleași felinare de veghe și pentru generațiile care vin.

  Cu deosebită considerație
  Președintele raionului                                                                                               Viorel BABII