Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Cu privire la circumstanțele electrocutării în rândul populației în Instalațiile Electrice casnice.

  Tragedia s-a produs în familia Verdeș, din satul Sănătăuca, r-nul Florești. Proprietarul casei, Verdeș Alexei, în vârstă de 52 ani, la data de 18 august anul curent, s-a electrocutat mortal  în timp ce vroia să efectueze careva lucrări în ograda gospodăriei cu o mașină de șlefuit unghiulară.

  Mașina respectivă pătimitul a conectat-o la rețeaua electrică printr-un prelungitor prefabricat artizanal,din conductoare marca НУМ 3x1,5 mm2 (utilizând numai firele„N”(nulul) și L (fazic), fără nulul de protecție „PE”) cu lungimea de aproximativ 5 m. Prelungitorul respectiv, fiind conectat la priza electrică dintr-o încăpere auxiliară prin deschizătura ușii încăperii și amenajat pe suprafața solului. Priza de la capătul prelungitorului fiind defectă. Se presupune,că la tentativa de a repara priza aflată sub tensiune,fiind încălțat într-o pereche de încălțăminte deschisă,de vară,aflându-se cu picioarele pe betonul recent turnat în ogradă, a atins cu mâna dreaptă contactul fazic al prizei,fiind electrocutat. Văzându-l căzut jos,soția și feciorul s-au apropiat de accidentat și au smuls cablul prelungitorul din mâna lui. Soția pătimitului a chemat serviciul medical și tot odată a încercat să-i acorde ajutor medical,însă  fără succes. La sosirea serviciului medical de urgență s-a constatat decesul accidentatului .

 

  În rezultatul examinării de Inspectorat a cazului respectiv au fost stabilite următoarele cauze:

- Utilizarea prelungitorului confecționat artizanal cu grave încălcări ale Normelor de Amenajare a Instalațiilor electrice  (NAIE),fără utilizarea conductorului de protecție „PE”.

- Neutilizarea în schema de alimentare cu energie electrică a gospodăriei a dispozitivului de protecție contra curenților de defect .

- Neasigurarea de către accidentat la repararea prizei a măsurilor tehnice,în vederea deconectării prelungitorului defectat din priză.

- Cunoștințe insuficiente din partea accidentatului despre pericolul,care-l prezintă acțiunea curentului electric și nerespectarea regulilor securității electrice.

  Este regretabil faptul că, din cauza propriei neglijenţe se pierd vieţi omeneşti.

  Inspectoratul Energetic de Stat face un apel către toți cetățenii de a fi mai precauţi în raport cu energie electrică, fiindcă orice lucru care necesită curent electric mai necesită şi o atenție sporită.  Deseori unii consumatori, neavînd cunoştinţe elementare în domeniu, se aventurează să execute anumite lucrări în instalaţiile electrice sau utilizează receptoare electrice improvizate, construite artizanal şi nu conștientizează, că pun în pericol propria viaţă şi a celor din jur.

 Inginer inspector IET Bălți
 Ion Buga