Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

   La  9-10 iunie curent, Proiectul național „MĂ IMPLIC”, în colaborare cu Centrul pentru Cooperare Transfrontalieră, Integrare Europeană si Atragere a Investițiilor, Direcția de Producție a Gospodăriei Comunale și de Locuințe Fălești au organizat o vizită de studiu cu circa 60 de primari, conducători ai întreprinderilor municipale, specialiști în domeniul managementului deșeurilor solide din diferite localități din toate regiunile țării și Găgăuzia. 

   Vizita a început în sala de ședințe a Consiliului raional Fălești, unde oaspeții au audiat rapoartele „Practici de succes în domeniul gestionării deșeurilor în raionul Fălești” și “Rolul întreprinderilor municipale în stabilirea unui management eficient al deșeurilor”, (din experiența Direcției comunale Fălești privind colectarea, transportarea, sortarea și depozitarea deșeurilor solide în orașul Fălești), prezentate de Victor Cimpoieș, directorul Centrului și Ion Rotaru, director interimar al Întreprinderii municipale din Fălești.

   După o sesiune de întrebări și răspunsuri, participanții au vizitat DPGCL Fălești, unde au luat cunoștința cu activitatea Întreprinderii municipale, schimb de experiența privind  colectarea și utilizarea deșeurilor biodegradabile.

   În acest scop, IM a procurat un tocator, cu ajutorul căruia mărunțește deșeurile vegetale și le utilizează la pregătirea compostului, ce este folosit la creșterea legumelor și răsadului pentru flori, ce se plantează în orașul Fălești.

   Oaspeții s-au deplasat la depozitul centralizat din satul Călugăr, unde au luat cunoștință cu caracteristica depozitului, tehnologia depozitării și conservării deșeurilor, gestionarea și supravegherea depozitului activitatea Stației de sortare a deșeurilor de la depozit și presarea deșeurilor din plastic și carton.

   Vizita a finisat cu vizitarea comunei Sărata Veche, unde prin proiectul „Pas cu pas spre colectarea separată a deșeurilor”, a fost creat un model pentru primăriile rurale privind colectarea separată a deșeurilor și conștientizarea cetățenilor. Activitatea în domeniul respectiv a fost prezentată cu lux de amănunte de primarul comunei, doamna Maria Galiț.

   În cadrul proiectului, prezentat de primăriile Risipeni, Izvoare, Taxobeni și Horești din raionul Fălești v-a fi procurată o autospecială pentru colectarea și transportarea deșeurilor la depozitul centralizat, tomberoane și saci pentru colectarea separată a deșeurilor, amenajate platforme pentru colectarea deșeurilor biodegradabile și de construcție.

   În total, în Republica Moldova, cu suportul Proiectului „MĂ IMPLIC”, vor fi create și modernizate 30 de servicii de dezvoltare comunală, inclusiv 16 în domeniul managementului deșeurilor menajere solide.

   Participanții la vizita au menționat experiența în domeniul managementului  deșeurilor și au adus mulțumiri Proiectului „MĂ IMPLIC”, Consiliului raional Fălești, primăriilor Fălești și Sarata Veche, DPGCL Fălești pentru suportul acordat la organizarea vizitei.

   Proiectul „MĂ IMPLIC” este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de Skat Consulting Ltd.Swiss Cooperation in Moldova.

   Scopul proiectului este de a contribui la dezvoltarea comunităților din Republica Moldova prin îmbunătățirea serviciilor publice de gospodărie comunală cu participarea activă a cetățenilor.

   Patru primarii din raionul Fălești, cu suportul Proiectului „MĂ IMPLIC”,  vor Crea și moderniza un serviciu de gestionare a deșeurilor, ce va deservi 9 localități din raionul Fălești.

Galerie foto